Ny dronning i Montalcino

Donatella Cinelli Colombini og hennes kvinneteam leverer store brunelloer til fantasipriser.
Aase E. Jacobsen
30 November 2006 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Mens de beste brunelloene ligger på 350 og oppover, er Donatella Cinelli Colombinis to bidrag behagelig priset til tre hundre kroner. Og sammenlignet med de fleste rimelige brunelloer, som det er flust av, er disse brunelloene av en annen klasse.

Bare kvinner bak
Mens mange tradisjonelt lagete brunelloer er myke og varme i bærkarakteren men med en sterk ryggsøyle av syrer og tanniner, er Donatellas nytolkning mer konsentrert og stofflig med tydelig innslag av fat. Ikke veldig feminine i ordets nedlatende betydning.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Og det til tross for at det bare står kvinner bak (bortsett fra konsulenten som er mann). Noe som er helt unikt i det patriarkalske Italia.

Totalrenovering
Donatella er sjefen slik hun er vant med fra tidligere generasjoner. Det er nemlig det som har vært tradisjonen i denne familien som har holdt det gående i 400 år i Montalcino. Men det var først i 1998 at familiens ære som vinmakere ble dokumentert. Donatella tok farvel med familien og ville bygge opp et virkelig kvalitetsrenommé.

Hun renoverte to forfalne vingårder, en i nord, Fattoria del Colle, og Il Casato i selveste Montalcino. Begge hadde vært i slekta gjennom generasjoner men var relativt forfalne.

Deilig og innsmigrende
Hun plantet deler av de til sammen 19 hektar vinmarkene i Montalcino på ny. Hvilket innebær økning av tettheten fra den tradisjonelle på 2200 til 5500 og 6500 planter. De nye vinmarkene har imidlertid ikke manifestert seg i form av ferdige brunelloer ennå. Fremtiden vil derfor bringe enda høyere kvalitet for Donatellas brunelloer.

Det er imidlertid umulig å ikke bli imponert over hennes vanlige brunello i 2001-versjon. Den er hakket bedre enn både 2000-utgaven og 1998 i riservaversjon. Nær sagt selvsagt har hun full kontroll også over sin rosso også. Og fellesnevneren er klar: En usedvanlig deilig og innsmigrende kirsebærfrukt. Feminin i ordets rette forstand med andre ord.

Overdøver ikke
Enkelte vil nok kicke på bruken av barriques, som ble introdusert fra 2001-årgangen, og beskylde damen  for å flørte med internasjonale trender. Brunello har vært en av de siste bastioner for den tradisjonelle vinstilen.

Vinen ligger som kjent minimum to år i fat og to år (tre for riserva) i kjeller før den kan selges, og store velbrukte fat av slavonsk eik har alltid bidratt til den komplekse karakteren av lær og eksotisk trevirke. Men ved å bruke barriques av ulik alder, klarer ikke fatet å overdøve den konsentrerte frukten som er Donatellas viktigste bidrag til modernisering av denne klassiske vinen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinene trykker du bare på lenkene ovenfor og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Dersom du allerede er abonnent på Ukens vin (før 06.09.06) vil du automatisk også motta godbiter i pollisten. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her