Tidligere har bare importbær vært å få på denne tiden av året i Norge.
- Nordmenn vil gjerne ha norske jordbær. På 17. mai er patriotismen helt på topp, så det var et poeng for oss å få ferdig en ladning allerede så tidlig, sier jordbærprodusent Simen Myhrene fra Lier utenfor Drammen til nyhetsbyrået Newswire.
Han og tre kollegaer er i første omgang klare med to tonn, eller 7000 kurver.
Hjelp fra dyra Korona-jordbærene er dyrket fram i veksthus, men har stått plantet i jorda på vanlig måte.
- Veksthus er nødvendig for å få det varmt nok til at modningsprosessen settes i gang. Vi prøvde med vekstlys også, men høyt strømforbruk fikk oss til å gå over til å bare benytte varme, sier Myhrene.
Siden jordbærene dyrkes under tak, brukes plantevernmidler bare i liten grad. Produsentene benytter seg av nyttedyr i stedet.
- Til bestøvningen bruker vi humler. Vi slipper inn bier i veksthusene også, men de er litt latere enn humlene. Biene vil ikke fly hvis det er for kaldt, og er derfor på samme blomst altfor mange ganger. Et viktig poeng er jo å få spredt pollenet fra blomst til blomst, sier Myhrene.
Utvider sesongen
Fram til pinse vil totalt 25 tonn (80 000 kurver) Korona-bær bli distribuert fra Lier og ut til Bamas supermarkedkunder. Prisen på de rekordtidlige jordbærene vil ligge på 40-50 kroner pr. kurv.
- Jordbærsesongen utvides nå med seks uker. Det kan også få følger for nordmenns allerede svært høye inntak av jordbær. De siste tall viser at vi spiser 4½ kilo hver i løpet av sommermånedene, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.
Jordbærsesongen er inndelt i flere faser. I midten av juni overtar de såkalte "tunnelljordbærene", som også er dyrket ute på jordene, dekket av plasttunneller. Fra sankthans og utover er det klart for frilandsbærene, som vokser helt uten tildekning.
- Nordmenn assosierer jordbær med sommer og sol. Aller mest populære er de norske bærene. Det er det norske klimaet med kjølige netter og varme dager som gir jordbærene den helt spesielle smaken og lukten, sier Linnert.
Det finnes cirka 700 jordbærdyrkere i Norge, som til sammen dyrker 30 millioner kurver i løpet av sesongen. Det meste av produksjonen skjer i fylkene rundt Oslofjorden og i innlandet rundt Mjøsa.
Foto: Thor Brødreskift m.fl.