Norske jordbær allerede klare

Norske produsenter har klart å dyrke fram jordbær til 17. mai. Aldri før har vanlige norske jordbær vært modne så tidlig.
Redaksjonen
15 Mai 2006 - 09:16

Tidligere har bare importbær vært å få på denne tiden av året i Norge.
- Nordmenn vil gjerne ha norske jordbær. På 17. mai er patriotismen helt på topp, så det var et poeng for oss å få ferdig en ladning allerede så tidlig, sier jordbærprodusent Simen Myhrene fra Lier utenfor Drammen til nyhetsbyrået Newswire.

Han og tre kollegaer er i første omgang klare med to tonn, eller 7000 kurver.

Hjelp fra dyra
Korona-jordbærene er dyrket fram i veksthus, men har stått plantet i jorda på vanlig måte.
- Veksthus er nødvendig for å få det varmt nok til at modningsprosessen settes i gang. Vi prøvde med vekstlys også, men høyt strømforbruk fikk oss til å gå over til å bare benytte varme, sier Myhrene.

Siden jordbærene dyrkes under tak, brukes plantevernmidler bare i liten grad. Produsentene benytter seg av nyttedyr i stedet.
- Til bestøvningen bruker vi humler. Vi slipper inn bier i veksthusene også, men de er litt latere enn humlene. Biene vil ikke fly hvis det er for kaldt, og er derfor på samme blomst altfor mange ganger. Et viktig poeng er jo å få spredt pollenet fra blomst til blomst, sier Myhrene.

Utvider sesongen
Fram til pinse vil totalt 25 tonn (80 000 kurver) Korona-bær bli distribuert fra Lier og ut til Bamas supermarkedkunder. Prisen på de rekordtidlige jordbærene vil ligge på 40-50 kroner pr. kurv.
- Jordbærsesongen utvides nå med seks uker. Det kan også få følger for nordmenns allerede svært høye inntak av jordbær. De siste tall viser at vi spiser 4½ kilo hver i løpet av sommermånedene, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Jordbærsesongen er inndelt i flere faser. I midten av juni overtar de såkalte "tunnelljordbærene", som også er dyrket ute på jordene, dekket av plasttunneller. Fra sankthans og utover er det klart for frilandsbærene, som vokser helt uten tildekning.
- Nordmenn assosierer jordbær med sommer og sol. Aller mest populære er de norske bærene. Det er det norske klimaet med kjølige netter og varme dager som gir jordbærene den helt spesielle smaken og lukten, sier Linnert.

Det finnes cirka 700 jordbærdyrkere i Norge, som til sammen dyrker 30 millioner kurver i løpet av sesongen. Det meste av produksjonen skjer i fylkene rundt Oslofjorden og i innlandet rundt Mjøsa.

Foto: Thor Brødreskift m.fl.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her