Norges beste jordbær og ost

Vi tar turen ut av Oslo for å smake på det som kanskje er landets beste jordbær og ost. I alle fall har familien Grimsby i Hobøl og gårdsmeieriet Den Blinde Ku i Ås skapt seg en nisje innen henholdsvis gourmetjordbær og småskalaproduksjon av ost. Alt i be
Aase E. Jacobsen
15 Mai 2002 - 21:37

Ekteparet arbeider Irene og Svein Grimsby med å gi oss jordbær med mest mulig smak, og det året rundt. Ikke bare smaker de godt men de er også dyrket etter økologiske prinsipper. På gården i Hobøl produseres 15 tonn gourmetjordbær i tre sesonger og alt foregår i veksthus. Når frilandsjordbærene er modne, tar Grimsby ferie. Og da først har de noen timer ledig for å fortelle om hvordan de klarer å få så mye smak inn i et lite rødt bær. Det blir også anledning til å smake på forskjellige sorter, for det er med jordbær som med andre vekster at ikke alle er like smaksrike.

I nabobygda Ås på gården Solheim driver Inger Rosenfeldt og hennes familie gårdsmeieriet Den Blinde Ku og gårdsbutikken Rosetten. Her lages noen velsmakende og til dels svært unorske oster, i alt 11 forskjellige, blant annet enn blåmuggost, Ingers Blå, som du garantert vil ønske å kjøpe med deg fra gårdsbutikken (som også har mye annet godt å by fra gårdens egen produksjon). Bakgrunnen for osteproduksjonen og navnet på meieriet er den halvblinde kua som Inger fikk i 50-års gave. Men resten av historien om hvordan det er å drive Norges minste autoriserte meieri med en årsproduksjon på 7 tonn ost vil du få høre denne forhåpentligvis vakre junikvelden.

Siden vi er på landet og en ekte bondegård og det er god plass i bussen, er det fullt mulig og veldig hyggelig om du tar med barna. Vi sørger for at også de minste skal få en minnerik opplevelse.

Programmet for turen:

17.30 Avreise Oslo sentrum (eksakt adresse kommer senere)
18.15 Ankomst Rosetten hvor vi skal være hele kvelden. Her får vi først får en presentasjon av Grimsby-jordbærene med påfølgende smaking. Deretter en presentasjon av gårdsmeieriet Den Blinde Ku og gårdsbutikken Rosetten ved Inger Rosenfeldt.

Så går vi til bords for å smake på et bredt utvalg av husets oster samt Norges beste spekeskinke, fra Ringebu.

Til dette skal vi drikke en Langhe Arneis 2001 (varenr. 45922, kr 129,70) og en Dolcetto d'Alba 2001 (varenr. 45920, kr 129,50) fra Il Falchetto. Selvsagt avslutter vi med å "svømme" i jordbær. Sammen med de søte røde smaker vi på to musserende viner, også de fra Il Falchetto, den hvite Moscato d'Asti Tenuta del Fant 2001 (varenr. 45921, kr 109,50) og den røde Brachetto d'Acqui 2001 (varenr. 45923, kr 129,30).

Til de barna som ikke vil ha ost og skinke serverer vi pølser i brød eller lomper og selvfølgelig barnevennlig drikke. Og masse jordbær til slutt.

21.30 Avreise Oslo

Pris pr voksne deltaker, kroner 300 for medlemmer (og ektefelle/samboer) og kroner 400 for ikke-medlemmer. Barna betaler du kroner 50 pr hode for.

Meld deg på snarest og innen den 3. juni. Det er plass til 50 i bussen, så det er god plass men det lønner seg alltid å være ute i god tid. Betal inn det aktuelle beløpet til konto 1594.23.47712, Slow Food, c/o Aase E. Jacobsen, Furuveien 39 c, 0678 Oslo.

Påmelding til epost: slowfood@aperitif.no eller telefon 22 19 00 75.

Mer om Grimsby kan du lese her:  http://www.aperitif.no/index.db2?id=23370 og deres egen hjemmeside: www.grimsby.no  Og gårdsmeieriet Den Blinde Ku finner du mer om her: www.rosetten.no

Aase E. Jacobsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her