Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog gikk til topps med sin eplemost av typen Aroma i klassen for ublandet most.
Den kjennetegnes av høy konsentrasjon, den er delikat med god kompleksitet samt god typeriktighet for eplesorten, i følge juryen.
Ekteparet på Nyhuus Gard er tredje generasjon epledyrkere. Klimaet på eplegården er ekstra gunstig siden nærheten til Nordsjøen regulerer temperaturen både sommer og vinter.
Her i det indre av Telemark kan det nemlig bli svært varmt om sommeren og tilsvarende kaldt om vinteren.
Andre år i finalen
Et steinkast unna holder Anders og Katrine Høibø til, nærmere bestemt på gården Nordre Lindheim. Paret seiret i klassen blandingsmost med sin miks av Katja og Discovery under varemerket Eventyrmost.
Den lys rosa eplemosten preges av ferske og friske epletoner med innslag av steinfrukt og fruktskall. Den er fyldig med fin syre, balansert med god søtlig frukt. Den har et fullstendig smaksbilde, og er et veldig gjennomført produkt, mener juryen.
Det er andre året på rad at denne eplemosten er blant finalistene i denne klassen. I fjor hadde de også en Summerred-eplemost i finalen.
Samme kommune
Felles for begge vinnerne er at de kommer fra samme kommune, Sauherad i Telemark, som er Norges nest største fruktkommune.
De er dessuten produsert hos Epleblomsten som er ledende på kvalitetsproduksjon av eplemost og som presser så å si alt av epler fra Telemark.
Britt Sauar daglig leder i Epleblomsten skryter av fruktkvaliteten som Telemarksbøndene leverer til pressing. – Den blir bedre og bedre for hvert år, sier hun.
Discovery i vekst
Hvilke eplesorter som er viktigst for eplemostprouksjonen varierer fra år til år, men generelt ligger Gravenstein, Aroma og Summerred på topp. En eplesort er derimot i vekst og det er Discovery.
Den er god både i blanding og alene. Nummer to i klassen «rene eplemoster» i årets kåring gikk nemlig til Egge Gårds Liereple Discovery, fra nabofylket Buskerud. Marius Egge fikk for øvrig selskap av en kollega under prisudelingen. Den ble nemlig foretatt av statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Hans Oskar Buttedahl som i det sivile er fruktbonde i Lier. Også denne kommunen er en av de største i Norge når det kommer til fruktdyrking.
I fjor var det Amble Gård fra Sogn sin økologiske Discovery-most som gikk helt til topps i konkurransen.
Juryen bestod av landets dyktigste innen sine respektive felter:
• Pontus Dahlström, vinkelner og medeier i tostjernersrestauranten Maaemo
• Amund Polden Arnesen, Norges første ølsommelier
• Jennie Haga, vinkelner på Mares
• Christofer Bengtsson, kjøkkensjef på Oro
• Torstein Markhus, kjøkkensjef på Litteraturhuset
• Monica Berg, bartender på Aqua Vitae/IceBar
• gjestespill fra Alex Kratena, sjefsbartender på Artesian i London, en av verdens beste cocktailbarer
Store forskjeller
Juryen smakte seg gjennom 77 eplemoster, 55 i klassen most ev én eplesort og 22 i klassen blandinger. Eplemostene ble vurdert etter en 25 poengs-skala og vinnerne fikk henholdsvis 20,25 og 21 poeng. Laveste skår i testen var 9 poeng.
I følge Pontus Dahlström var det stort sprik mellom de beste og de dårligste.
- De beste er de som har det reneste og mest distinkte epleuttrykket, som har best balanse mellom syre og frukt. De svakeste er enten oksiderte eller preget av «kokt» frukt, altså for hard pasteurisering, sier han.
Finalister rene moster
• Aroma Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv
• Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv
• Discovery Liereple fra Egge Gård, Marius Egge, Lier
Finalister blandingsmoster
• Katja/Discovery Eventyrmost fra Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv
• Discovery, Summerred, Caroll Eplemost fra Kjetil Nyhus, Gvarv
• Katja/Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv
Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.