Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.
06 Mai 2024 - 15:30

Danmark er det dyreste stedet i verden å nyte en Michelin-meny målt i dollar. Der er medianprisen for en slik meny 324 USD, og den er ikke uventet København som drar opp snittet med 443 USD.

Island ligger på 248 USD og Sverige på 228 USD.

I Norge er medianprisen 204 USD. Det betyr at du kan spise både dyrere og rimeligere Michelin-menyer i Norge – men i internasjonal, europeisk og ikke minst skandinavisk sammenheng er norske priser gunstige. Dette bør med andre ord brukes aktivt av reiselivsinstitusjoner for å tiltrekke seg foodies og andre turister som søker noe annet enn Holmenkollbakken og rene naturopplevelser.

Aller rimeligst i verden blant land og kontinenter som har minst tre Michelin-restauranter er Vietnam med 130 USD. Malta, Hellas og Belgia er Europas rimeligste med priser på 133, 140 og 144 USD.

Og de rimeligste byene i Europa er Montpellier, Bordeaux, Dijon, Lyon, Toulouse, Dublin og Athen som ligger mellom 128 og 144 USD.

michelin-prices-global-map-usd-final-1.jpg [551.42 KB]

Chef's Pencil som er et internasjonalt matmagasin som dekker gastronomiske trender, beregnet at for hver stjerne må du betale 100 USD ekstra. Medianprisen globalt for en stjerne er 165 USD, for to 256 USD og for tre 356 USD.

Norges eneste trestjerner, Maaemo ligger nå på 4800 NOK, som nå tilsvarer 444 USD. Maaemo er derfor blant restaurantene som drar opp gjennomsnittet, også for Norge som sådan. Det samme gjelder for RE-NAA som tilbyr sin meny for 3600 NOK eller 333 USD.

Norge enstjerners restauranter ligger på tusenlappen mindre for sine dyreste alternativer, som Kontrast Oslo og Fagn Trondheim med 2450 NOK hver seg og Speilsalen på 2600 NOK.

Ett unntak blant enstjernerne er Sabi Omakase Oslo på 3250 NOK. Savage og  Statholdergaarden i Oslo samt Lysverket i Bergen befinner seg i det midtre sjiktet med 2250 NOK, 2195 og 2040, mens Mon Oncle i Oslo, k2 i Stavanger og Hyde i Oslo tilbyr Norges rimeligste Michelin-meny til henholdsvis 1600, 1300 og 1250 NOK.

Antall serveringer varierer naturligvis fra restaurant til restaurant. 

Til sammen har Norge 21 restauranter nå (pr 27. mai 2024) med en eller flere stjerner, fra Under lengst i sør til Speilsalen i Trondheim.

Og med tanke på alle restaurantene som har Michelin-nivå, men ingen stjerne, og dermed som oftest enda gunstigere priser, passer det med en liten omskrivning: «det er deilig å være matglad i Norge».

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fem priser til Trondheims barscene - tre av dem til Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar

Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar hentet tre av dem i årets Bartenders’ Choice Award i Stockholm.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spekesild og chips bare må prøves
Dagens rett

Spekesild og chips bare må prøves

Sild og poteter var det vi som nasjon overlevde på, og det kan vi fortsatt om innpakningen blir litt annerledes.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her