Godbiter i pollisten
Nordmenn elsker libanesisk vin – og få andre viner kjempes det like mye for å få til Norge som disse

Nordmenn elsker libanesisk vin – og få andre viner kjempes det like mye for å få til Norge som disse

Dom. des Tourelles har laget vin siden 1868, og har altså overlevd utallige angrep på vingården gitt dens beliggenhet i Bekaa-dalen i det sentrale Libanon.
23 Januar 2019 - 13:45

I 2018 var Faouzi Issa fra Dom. des Tourelles på besøk i Norge, og det er en mann du ikke kan ta lett på. I den forstand at en smaking med en liten håndfull viner tar to timer og ikke 20 minutter. Og samtalen dreier seg mindre om vin enn andre forhold, deriblant politikk, hvilket er uunngåelig når du vet at utsikten fra vingården siden 2011 har vært dominert av røykskyene fra bomber som falt på den syriske siden av grensen 12 kilometer unna.

Faouiza Issa. Foto: Atalla
  Foto: Yves Atalla

Faouiza glemmer imidlertid ikke sitt oppdrag, for han er like energisk når han snakker om vinene han lager, og energien preger også disse. Toppcuveen Dom. des Tourelles Marquis des Beys 2013 er en svært konsentrert vin som gir løfter om et godt lagringspotensial. Druemiksen av cabernet og syrah gir seg uttrykk i rik sødmefylt mørk frukt, bakket opp av fin syre og godt tanninbitt. En vin som tenger smaksrik mat, gjerne en biff med kraftig tilbehør, vilt eller norsk tradisjonsmat som pinnekjøtt.

- Den viser kraften og energien i Bekaa-dalen, slår han ubeskjedent fast.  

Mens Marquis des Beys er laget av druer fra planter som er eldre enn 30 år, gir de yngre plantene innmat til den «vanlige» Dom. des Tourelles som står for halvparten av deres totale produksjon på 300.000 flasker. Disse plantene vokser dessuten i et mer sandholdig kalkjordsmonn, som gir en mer delikat struktur enn kraftpakkene fra den steinete kalkjorden. Men like fullt et veldig godt og ikke minst prisgunstig smaksinntrykk av Libanon.

  Foto: Yves Atalla

Faouiza er imidlertid aller mest engasjert når det kommer til hans Dom. des Tourelles Cinsault Vieilles Vignes 2016. Libanons første rene cinsault. I 2008 da han overtok som vinmaker, hadde han ikke selvtillit nok til å satse på en ren cinsault, men i 2014 var han klar. – Jeg fortalte ingen, ikke en gang familien, hva jeg hadde gjort, jeg bare ba søsteren min om å lage etiketten til en ny vin, skratter han.

Syria i horisonten. Det steinete kalkjordsmonnet i forgrunnen er det som gir vinene herfra slik kraft og holdbarhet. Photographer: Yves Atalla

I ettertid er den blitt hans passerseddel inn i mange nye markeder. Sammenlignet med cinsault fra Sør-Afrika har Bekaa-cinsault mer farge og høyere syre. Tourelles’ utgave som er laget av utvalgte druer fra mer enn 50 år gamle vinstokker, har en Volnay-aktig kirsebærkarakter, men også røyk og salt lakris. En herlig vin som gir en litt annen smak av Libanon, og som passer perfekt til Midøsten-kjøkkenet.  

Se alle vinene fra Libanon på polet

Libanon har klare skiller mellom sesongene, men også her ser man at klimaendringene gjør seg gjeldende, men ikke i like stor grad som ellers i vinverdenen. – Vi har ennå ikke hatt regn i sommermånedene, bare litt i september, oktober og november, så vi bruker å si at Gud har gitt oss dårlige politikere, mye korrupsjon, men fantastisk vær, ler Faouzi.

Årsaken til det stabile været er den spesielle beliggenheten ved 1050 m.o.h, på et platå med sterkt kalkholdig jordsmonn. Antall soldager er 240 og fraværet av fuktighet gjør det også enkelt å jobbe økologisk. Så selv om breddegraden skulle tilsi noe annet, er Bekaa-dalen beskyttet fra Middelhavsklimaet av en fjellrekke og fra Syria av en annen. Bekaa er som en 30 kilometer bred og 120 kilometer lang korridor.

I Bekaa har det vært drevet jordbruk i 10.000 år. Foto: Atalla

Dom. Des Tourelles består av 40 hektar vinmarker i det vestre Bekaa – noen kilometer unna Kefrayas vingård i den samme delen av denne langstrakte (120 km) dalen, hvor også Musar har sine berømte vinmarker.

  Foto: Yves Atalla

Tourelles er som navnet antyder av fransk avstamning. Det var Brun-familien som dro det hele i gang i 1868. Men da Pierre Brun, tredje generasjon på gården, døde i 1998, kjøpte to familier eiendommen, og Faouzi Issa tilhører en av dem. I dag er det han, to søstre og en fetter som driver vingården med Faouiza som vinmaker hvilket gjør at Tourelles skiller seg fra de andre Bekaa-produsentene som er eid av investorgrupper.

Det Tourelles imidlertid har til felles med alle er en dominans av franske druer, som syrah, cinsault, cabernet sauvignon, carigna, viognier og chardonnay, men også tempranillo (for roseen) og den lokale obeidi som brukes i hvitvinen (lanseres i mars) og til arakframstilling.

Faouzi kaller vinkjelleren sin møkkete siden den ikke rengjøres. – Det er med på å gjøre vinene mer motstandsdyktige. Det er omtrent som om jeg vasket barna min flere ganger om dagen, da blir de til slutt svake og syke, hevder han. Det er en prosess som tar tid. – Siden vi bygde en helt ny vinkjeller i 1998, var de første ti årene risikofylte. De lokale gjærsoppene var ikke sterke nok, og kunne blitt angrepet av mer aggressive bakterier, men nå har de bygd opp dette immunforsvaret, understreker han.

Vinkjelleren forble intakt under borgerkrigen. Foto: Atalla

Alle vinene spontangjæres nå i sementtanker slik tradisjonen var i området. - Da faren min kjøpte vingården i 1998, ansatte han to franske vinmakere, og de brukte det de hadde lært og introduserte kjøpegjær, siden de ikke ville ta noen risker. Jeg kom tilbake til Libanon i 2008 etter å ha jobbet med Paul Pontallier på Ch. Margaux og skrevet en diplomoppgave om biodynamisk druedyrking. Jeg ville gjerne kunne sammenligne de ulike måtene å jobbe på for å erfare hva som passet meg best, forklarer han.

Det første han gjorde var å gå tilbake til den tradisjonelle måten å gjøre ting på med spontangjæring i betong. - De første årene var veldig stressende, men jeg var sikker på at jeg gjorde det riktige, sier han.

Han driver altså ikke biodynamisk, men usertifisert økologisk, og opplever forskjellen som den mellom vegetarisk og vegansk. Svovel er det eneste som tilsettes vinene, og kun etter en lett filtrering og før tapping i flaske.

Beplantingstettheten i vinmarkene er 3500 planter per hektar og 90 prosent er buskbeskjært. - Det er den riktige måten å dyrke på i Bekaa. At det finnes noe guyot, skyldes de franske vinmakerne, ler Faouzi.

Dom. des Tourelles er den eldste vingården i Libanon, men på grunn av borgerkrigen som brøt ut i 1975 og pågikk til 1990 var den stengt i mange år. – Fram til 1975 var Libanon landet i Midt-Østen med den sterkeste økonomiske veksten, sukker Faouzi.

Med en beliggenhet på 1050 m.o.h. er snø vanlig.

Vinkjellerens innhold var intakt gjennom denne vanskelige perioden. Den aller siste konflikten på libanesisk jord var i 2006, også da ble vingården stengt. – Men vi er vokst opp med krig, det gjør oss veldig hardføre, og det stopper oss ikke i å gjøre forretninger, og aldri mer enn korte perioder av gangen. Vi er forretningsfolk skapt for internasjonal business, de fleste i min generasjon snakker 3-4 språk og har tre ulike pass, sier han og legger til: - Men den forrige generasjonen, som min far, er mye mer forsiktige og preget av historien.

Han fremhever omgivelsene som ubesudlet av det moderne samfunnet i form av forurensning. Men på spørsmål om hva krigen i Syria kan ha skapt, blir han et øyeblikk alvorlig, for den største utfordringen med krigen etter hans mening er en million flyktninger som det i et land med fem millioner innbyggere og et areal på størrelse med Oslo, ikke er infrastruktur til å ta av for. - 85 prosent av vannforurensningen i Libanon skyldes dette forholdet, sier han.

Libanesere setter måltidets gleder høyt.

Pragmatismen preger Libanon på flere måter. Befolkningen fordeler seg på 18 ulike religioner. En stor andel er muslimer, og det er sjiamuslimske bønder (som støtter Hizbollah) i Baalbek-området som dyrker obeidi-druene Tourelles lager sin berømte arak av. – Så lenge jeg ikke sier at jeg ikke skal bruke druene til destillasjon, er det greit for dem, ler Faouiza.

Obeidi-druene er en viktig del av Libanons arv. Foto: Atalla

Han bruker 9 kilo druer per flaske arak. Dens unike karakter med anissødme, lys frukt og fint saltpreg  kommer av det forholdet at det kun brukes druedesstillat og ikke minst anisfrø som de dyrker selv. Opprinnelig kjøpte de anisfrø fra Syria, men det har ikke vært mulig siden krigsutbruddet i 2011. Araken produseres i et antall av 300.000 flasker og er etterspurt over hele Midt-Østen hvor den alltid drikkes med mat. - Eller mens jeg forbereder søndagslunsjen ved grillen i hagen, det gir en vidunderlig søvnighet etter måltidet, ler Faouiza Issa overbevisende.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her