Nordisk nedtur

I årets kaffeverdensmesterskap ble det ingen medaljer til de nordiske deltakerne.
Redaksjonen
13 August 2009 - 11:59

For første gang i mesterskapenes 10-årige historie måtte de nordiske deltagerne reise hjem fra de fem disiplinene i Kaffe-VM helt medaljeløse. Det nærmeste de kom var en fjerdeplass til Danmark i klassen "Coffee in Good Spirits". Bortsett fra det var det tynt.

For Norges vedkommende måtte man nok adskillig lengre ned på resultatlisene for å finne kjente navn. Nå skal det nok sies at konkurransen er blitt betydelig skarpere både i kvantitet og kvalitet ettersom tiden har gått.

Forbereder neste VM
Totalt sett var det i år ca 140 deltakere fra 60 land, som står i kontrast til de 13 som deltok første gang i Monte Carlo for 10 år siden. Da og etter den tid har det alltid vært nordboere på medaljeplasser i de fleste disipliner, fram til i år. Nå kan vi for så vidt forsøke å skryte på oss Martha Piigli fra Estland, vinneren i Coffee in Good Spirits, som nordboer, men det holder vel ikke helt.

For Norge endte det vel det vi kan kalle "midt i haugen" med to 15. plasser og en 17. plass som beste prestasjoner, men allerede nå er forberedelsene i gang for å oppnå bedre resultater i mesterskapene i juni i London 2010. Der blir nok konkurransen enda skarpere idet man forventer minst 200 deltakere fra alle verdens hjørner.

England best
Nok en bekreftelse på at hegemoniet har forskjøvet seg, fikk vi i konkurransen om beste nasjon. Det er altså nasjonen som oppnår høyeste skår når resultatene fra alle fem øvelsene legges sammen: Barista kunst. Cup Tasting. Latte Art. Coffee in Good Spirits og Cezve/Ibrik (Tyrkisk/Gresk kaffe).

Tidligere har både Island og senest Danmark kunne smykke seg med tittelen som verdens beste kaffenasjon, men i år ble England vinner, dog tett fulgt helt inn til mål av Sør-Korea og Belgia. Litt av et paradoks siden det I de to første i all hovedsak drikkes pulverkaffe av tvilsom kvalitet, mens Belgia nok er mest kjent for drikkevarer av helt andre kalibre. Men vi får håpe at topp avler bredde. Det er jo det som er hensikten med mesterskapene.

Et videosammendrag av konkurransene finner du på www.scae.com

Foto: Charles Prager

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her