Nordens beste unge barista

17 år gamle Jonathan Kolbu stakk av med seieren for Finland i helgens Nordic Barista Cup.
Redaksjonen
21 September 2010 - 16:29

Lørdag stilte fem elever ved kokkelinjen på Vestby videregående skole, opp til konkurranse i en helt annen disiplin enn hva de er vant til til daglig, og det var Jonathan Kolbu som førte stolte familietradisjoner videre ved å vinne konkurransen for det finske laget.

Landslag lærer opp unge kokker
Under Nordic Barista Cup som ble avholdt på Spikerboks i Oslo forrige uke, var nemlig en av de ni konkurranseelementene at hvert av de nordiske baristalandslagene skulle trene opp hver sin kokkeelev i kunsten å være barista.

Med bare noen få timer til rådighet skulle landslagene forberede elevene til en konkurranse på lik linje med de som de profesjonelle baristaene gjennomgår i verdensmesterskapet.

I løpet av 10 minutter skulle hver enkelt holde en presentasjon av så vel kaffen de brukte, servere to espresso, en cappuccino og en valgfri signaturdrikk med base i kaffe.

Finsk seier
I det som av dommerene ble karakterisert som en meget tett konkurranse, var det til slutt Jonathan Kolbu som gikk av med seieren for Finland, tett fulgt av Linn Maren Jensen for Sverige og Håkon Aleksander Holløkken som representerte Island.

Kolbu har litt å slekte på når det gjelder baristakunsten, for hans eldre bror Christopher Kolbu, vant nemlig NM i baristakunst i 2008.

- Det har ikke blitt så mye tid til å forberede seg noe særlig mer enn den tiden vi har hatt sammen med baristalandslagene, men finnene har tatt veldig godt vare på meg, sier Kolbu.

- Vår del av konkurransen kan jo også bli veldig avgjørende i den totale konkurransen da vi kan få maksimalt 135 poeng her. Når det er 299 poeng som er maksimal poengscore er det litt nervepirrende å tenke på, fortsetter han.
 
Under selve konkurransen fremviste Kolbu en ro og ekspertise som imponerte selv de erfarne baristaene. Med en signaturdrikk laget på en kaffe med tydelig grapefruktkarakter, tilsatt ferskpresset grapefruktjuice samt en sukkerløsning laget på brunt sukker, kunne han sikre sieren for det finske laget.
 
Spennende dager
De fem elevene fra Vestby videregående skole går alle på kokk- og servitørlinjen, men var svært ivrige etter å delta i denne annerledes konkurransen.

- Dette har vært noen utrolig spennende dager, og vi har lært utrolig mye, sier Aleksander Holløkken til Apéritif.

- Jeg kan godt tenke meg å jobbe som barista i fremtiden, fortsetter han.

Det er ikke bare kokkeelevene som synes det har vært spennende, for baristalandslagene har også satt pris på dette nye elementet ved konkurransen.

- De har vist et fantastisk engasjement og ståpåvilje hele veien, og det har vært lærerikt for oss også å jobbe sammen med dem, sier Oda Misje Haug fra det Norske Baristalandslaget til Apéritif.

De fem som deltok fra Vestby VGS under NBC 2010 var:
• Esther Louise Lefstad for Danmark
• Jonathan Kolbu for Finland
• Christopher Norlund for Norge
• Linn Maren Jensen for Sverige
• Håkon Aleksander Holløkken for Island
 
Til venstre i bildet: Hilde Johansen, reserve under mesterkapet.
 
Foto: Gaute Gusrud
Illustrasjonsfoto: Opplysningskontoret for meieriprodukter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mens vi venter på at kulda tar skikkelig tak, er langhe nebbiolo den perfekte rødvinen
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rimelig rødvin med potensial
+
Ukens vin

Rimelig rødvin med potensial

Sannsynligheten for at du klarer å la den være i fred i kjelleren, er liten, så fristende er den allerede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I dag er det den internasjonale kaffedagen - her får du god kaffe med en viktig historie
+

I dag er det den internasjonale kaffedagen - her får du god kaffe med en viktig historie

Sello Mujer er en ung og fremadstormende kaffeprodusent med en god historie skapt fra en sped start i 2017, til en bevegelse som kan inspirere andre. Men først og fremst gjennom kvalitetskaffe til verdens kaffeelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Start uka med en tacoinspirert pai
Dagens rett

Start uka med en tacoinspirert pai

Her blandes klassisk pai med alt du vanligvis setter på tacobordet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mens vi venter på at kulda tar skikkelig tak, er langhe nebbiolo den perfekte rødvinen
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

Rimelig rødvin med potensial
+
Ukens vin

Rimelig rødvin med potensial

Sannsynligheten for at du klarer å la den være i fred i kjelleren, er liten, så fristende er den allerede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen
Dagens rett

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen

Søte pærer kombinerer utrolig godt med en smaksrik kremet ost, som gorgonzola eller annen type om du ikke liker blåmuggkarakteren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinmesse: Få med deg en rekke viner fra Portugal – et av de mest spennende vinlandene
Matkurs og vinkurs
Vinmesse 30. oktober i Oslo

Vinmesse: Få med deg en rekke viner fra Portugal – et av de mest spennende vinlandene

Bli med på en eksklusiv vinmesse den 30. oktober, arrangert i samarbeid med Bona Fide Wines & Belmonte Wine Co. Unik mulighet til å møte og smake vinene til ti av Portugals fremste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I dag er det den internasjonale kaffedagen - her får du god kaffe med en viktig historie
+

I dag er det den internasjonale kaffedagen - her får du god kaffe med en viktig historie

Sello Mujer er en ung og fremadstormende kaffeprodusent med en god historie skapt fra en sped start i 2017, til en bevegelse som kan inspirere andre. Men først og fremst gjennom kvalitetskaffe til verdens kaffeelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her