New Zealand øker eksporten

Vineksporten fra New Zealand opplevde en økning på nesten en tredel i fjor i forhold til 2005.
Redaksjonen
12 Februar 2007 - 09:00

Vinmakerne i New Zealand kunne melde om en eksport som var verdt hele 416 millioner amerikanske dollar. Det tilsvarer en økning på 30 prosent i forhold til samme periode året før.
 
Det er eksporten til landets primærmarkeder som har tatt av. USA importerte 25 prosent mer, Storbritannia 22 prosent mer og Australia hele 47 prosent.
 
Økning
- Det har vært en kontinuerlig økning i hovedområdene våre, som er USA, Storbritannia og Australia. Men det har også vært gledelige tall å se i sekundærområdene. Kanada har økt importen med 60 prosent, Danmark 51 prosent og Irland 41 prosent, sier Chris Yorke, som er er markedssjef i New Zealands forening for vinmakere.
 
Tallene handler altså om verdi og ikke antall liter som er eksportert.
 
- For første gang eksporterte vi for over 100 millioner dollar til sekundærmarkedene. Det er en økning på 30 prosent, sier Yorke.
 
Sauvignon blanc leder
Når det handler om druer er det sauvignon blanc som er i førersetet. Druetypen hadde en eksportøkning på 25 prosent i fjor. Pinot noir er i ferd med å etablere seg som nummer to-druen når det gjelder eksport. Økningen var på 41 prosent.
 
- Nesten 40 prosent av vår pinot noir går til USA. Det er et marked som vi forventer blir vårt største i 2008, sier Yorke.
 
- Vi har hatt ambisiøse mål når det gjelder vekst og markedsstrategier, og det viser seg at dette gir resultater. Det ser veldig lyst ut for vineksporten frem mot 2010, sier Yorke til decanter.com.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på denne luftige og friske desserten
Ukens kake

By på denne luftige og friske desserten

Fromasj er undervurdert som dessert - i hvert fall lages det ikke så ofte lenger. Det kan du gjøre noe med. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredagskosen er i boks med denne asiatiskinspirerte retten
Dagens rett

Fredagskosen er i boks med denne asiatiskinspirerte retten

En rask og smakfull rett avslutter en lang arbeidsuke - gjerne med skummende følge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her