Drikke
Nesten vin jaune, men rimeligere

Nesten vin jaune, men rimeligere

Denne vinen er egentlig feilvare, men smaker himmelsk likevel. Og kan måle seg med de fleste vin jaune-er.
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tissot Savagnin Dévoilé 2005 (2446) skulle egentlig blitt en vin jaune – den «store» vinen fra Jura som ligger seks år i fat før den lanseres. Men siden noen fat av dem som var påtenkt «vin jaune-magikeren» Stéphane Tissots toppcuvée Les Bruyères, ikke utviklet såkalt flor, kunne den ikke tappes som vin jaune. Flor er det nødvendige laget av gjærsopp som beskytter vinen under den lange fatlagringen.

Ble ikke ødelagt

Normalt vil en vin som ligger ubeskyttet så lenge, uten å toppes opp (ouillage) etter hvert som noe av innholdet fordamper, oksidere og dermed bli ødelagt. Men det skjedde ikke denne gangen.

Det skyldes en kombinasjon av druen savagnins enorme styrke, høye syre og ikke minst store konsentrasjon i druematerialet. At druene dyrkes biodynamisk har også sitt å si.

Gammel drue

Savagnin regnes dessuten som en av de eldste druesortene, med direkte avstamming fra pinot-familien, i følge Jancis Robinsons nye drueleksikon. Savagnin er ellers bedre kjent som (hvit) traminer som har 20 førstegrads slektninger blant utbredte druesorter.

Les mer om savagnin her

Vin av denne druen smaker derfor veldig autentisk og har aldri vært utsatt for kommersialisering.
Mens Savagnin Dévoilé er helt tørr, som en vin jaune, er Tissot Les Bruyères Savagnin 2010 (96769) nesten halvtørr, men likevel med sine 14 prosent. Forskjellen på disse er tiden i fat, og at sistnevnte er etterfylt. Den har derfor ingen oksidasjonstoner.

Sjekk ut Stéphane Tissots øvrige viner

Her får mineralpreget som er så typisk for savagnin fra Jura, spille hovedrollen. Selvsagt sammen med druetypens uttalte syre. Sødmen i denne vinen gjør den perfekt til raclette eller skarpe oster.

Topp til comté og morbier

Mini-vin-jaunen derimot smaker fortreffelig til (fet) spekemat, lyst kjøtt, og selvsagt ost som comté og morbier som er selveste Jura-ostene. Den er dessuten tappet i normal flaskestørrelse, mot den tradisjonelle 62 cls clavelin-flasken for «ekte» vin jaune.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Hørt om Lawrenceburg før? Derfra kommer basisnyhetenes beste brennevin - en rugwhiskey i en klasse for seg
+
Tester

Hørt om Lawrenceburg før? Derfra kommer basisnyhetenes beste brennevin - en rugwhiskey i en klasse for seg

Vi snakker om amerikansk whiskeyhistorie som er gjenopplivet. Og det smaker riktig så overbevisende.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mencia fra Bierzo er årets vinstil
+
Godbiter i pollisten

Mencia fra Bierzo er årets vinstil

Her får du nemlig stor konsentrasjon og terroirkarakter uten at det går utover drikkevennligheten, og det til en pris som er svært gunstig. Noe som er ytterst velkomment i dagens vinprisbilde.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Hørt om Lawrenceburg før? Derfra kommer basisnyhetenes beste brennevin - en rugwhiskey i en klasse for seg
+
Tester

Hørt om Lawrenceburg før? Derfra kommer basisnyhetenes beste brennevin - en rugwhiskey i en klasse for seg

Vi snakker om amerikansk whiskeyhistorie som er gjenopplivet. Og det smaker riktig så overbevisende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse koreanske pannekakene er en av årets mattrender
Ukens kake

Disse koreanske pannekakene er en av årets mattrender

De er søte og fylt med nøtter og fungerer derfor som alternativ til kake eller dessert - eller snack.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mencia fra Bierzo er årets vinstil
+
Godbiter i pollisten

Mencia fra Bierzo er årets vinstil

Her får du nemlig stor konsentrasjon og terroirkarakter uten at det går utover drikkevennligheten, og det til en pris som er svært gunstig. Noe som er ytterst velkomment i dagens vinprisbilde.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her