Drikke
Nesten vin jaune, men rimeligere

Nesten vin jaune, men rimeligere

Denne vinen er egentlig feilvare, men smaker himmelsk likevel. Og kan måle seg med de fleste vin jaune-er.
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tissot Savagnin Dévoilé 2005 (2446) skulle egentlig blitt en vin jaune – den «store» vinen fra Jura som ligger seks år i fat før den lanseres. Men siden noen fat av dem som var påtenkt «vin jaune-magikeren» Stéphane Tissots toppcuvée Les Bruyères, ikke utviklet såkalt flor, kunne den ikke tappes som vin jaune. Flor er det nødvendige laget av gjærsopp som beskytter vinen under den lange fatlagringen.

Ble ikke ødelagt

Normalt vil en vin som ligger ubeskyttet så lenge, uten å toppes opp (ouillage) etter hvert som noe av innholdet fordamper, oksidere og dermed bli ødelagt. Men det skjedde ikke denne gangen.

Det skyldes en kombinasjon av druen savagnins enorme styrke, høye syre og ikke minst store konsentrasjon i druematerialet. At druene dyrkes biodynamisk har også sitt å si.

Gammel drue

Savagnin regnes dessuten som en av de eldste druesortene, med direkte avstamming fra pinot-familien, i følge Jancis Robinsons nye drueleksikon. Savagnin er ellers bedre kjent som (hvit) traminer som har 20 førstegrads slektninger blant utbredte druesorter.

Les mer om savagnin her

Vin av denne druen smaker derfor veldig autentisk og har aldri vært utsatt for kommersialisering.
Mens Savagnin Dévoilé er helt tørr, som en vin jaune, er Tissot Les Bruyères Savagnin 2010 (96769) nesten halvtørr, men likevel med sine 14 prosent. Forskjellen på disse er tiden i fat, og at sistnevnte er etterfylt. Den har derfor ingen oksidasjonstoner.

Sjekk ut Stéphane Tissots øvrige viner

Her får mineralpreget som er så typisk for savagnin fra Jura, spille hovedrollen. Selvsagt sammen med druetypens uttalte syre. Sødmen i denne vinen gjør den perfekt til raclette eller skarpe oster.

Topp til comté og morbier

Mini-vin-jaunen derimot smaker fortreffelig til (fet) spekemat, lyst kjøtt, og selvsagt ost som comté og morbier som er selveste Jura-ostene. Den er dessuten tappet i normal flaskestørrelse, mot den tradisjonelle 62 cls clavelin-flasken for «ekte» vin jaune.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre
Ukens drink

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre

Det er kombinasjonen av to typer eplelikør, salvie og sitron som skaper magien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree
+
Tester

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree

Ikke fordi du sparer penger sammenlignet med polprisen, men rett og slett fordi det er en god vin. Julegavetips til det yngre vinpublikum finner du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 strålende viner fra Montalcino
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 21. januar

Smak 7 strålende viner fra Montalcino

Den 21. januar har du en gyllen mulighet til å lære mer om en anerkjent vinprodusent fra Montalcino og nyte 7 deilige viner. Sjekk ut vinene som serveres og meld deg på fort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre
Ukens drink

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre

Det er kombinasjonen av to typer eplelikør, salvie og sitron som skaper magien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her