Godbiter i pollisten
Neste gang du bruker fire hundre kroner på bobler, gå for en av disse

Neste gang du bruker fire hundre kroner på bobler, gå for en av disse

Begge byr på imponerende valuta for pengene, og det er ikke lett å gjette hvilken av dem som ikke er champagne.
Aase E. Jacobsen
05 Juni 2019 - 13:45

For med Nyetimber Classic Cuvee som finnes i 114 polutsalg, får du strålende kvalitet til en svært så konkurransedyktig pris.

 

Du må riktignok ut med 398 kroner, men det er slett ingen stiv pris når du skal kjøpe champagne. Og her får du altså en som konkurrerer med «originalen» på alle punkter. Prisen i Norge er dessuten gunstig, for hos den britiske vinhandleren Berry Bros & Rudd koster den 32 pund – altså bare 30 kroner lavere enn på polet.

For denne prisen får du en svært så champagnelik mussserende, for øvrig kåret til verdens beste musserende vin i konkurransen Bollicine del Mondo 2009. Den kjennetegnes av svært god konsentrasjon, et fint toast- og kjekspreg, god syrlig og kjøttfull frukt, i det hele tatt bra kompleksitet og fin mineralitet.

Den gode syren balanseres av lett sødme som gir perfekt tørrhet i avslutningen. En strålende matvin som også er den perfekte starten på selskapet – eller en gave som blir vel mottatt.  Den har sågar et godt lagringspotensial selv om den ikke er en ren årgangsvin.

 

Det er kanskje litt feil å sammenligne med Drappier Millesime Exception 2017, som er en årgangschampagne, men også den er en outsider all den tid den kommer fra Aube i det sørlige Champagne hvor champagneprisene fortsatt er gunstige.

Se utvalget til Drappier

Les mer om Drappier her

De koster det samme og har det til felles at de gir like mye valuta for pengene. Men utgangspunktet er altså forskjellig.

Lang tid på bunnfallet

Mens briten er en klassisk tolkning med flere årganger i blandingen, men med 2014 som dominerende element, er Drappier en ren årgangschampagne. Det er også en forskjell i druemiksen. Drappier er dominert av pinot noir, og druene kommer fra vinmarker med svært høyt kalkinnhold, derav den gode syrefriskheten og uttalte mineralkarakteren.

Drappiers vinmarker teller tilsammen 55 hektar hvorav 70 prosent er plantet med pinot noir
Urville hvor Drappier holder til.

Hos Nyetimber er det chardonnay som er hoveddruen. Vingården har for øvrig den eldste chardonnayen i England, plantet i 1988, i den kalkrike jorden i South Downs som dekker fylkene Hampshire, West Sussex og East Sussex, men som også har innslag av grønn sandstein som kjennetegnes av et høyt fossil- og mineralinnhold.

Flasken jeg smakte sist har 58 prosent chardonnay, 31 prosent pinot noir og 11 prosent pinot meunier. Den er tappet 6. mai 2015 og omkorket 4. juli 2018. Alle disse dataene fant jeg ved å legge inn koden på baketiketten på denne nettsiden. Veldig fikst med andre ord.

Det betyr altså minst tre år på bunnfallet etter flaskegjæringen (for Drappier-flasken er det snakk om fem år ifølge printen på flasken). Felles har de at modningen har funnet sted i kjellere med jevn temperatur. Hos Nyetimber er det snakk om 12-13 grader og de legger også vekt på at modningen skjer i mørke og beskyttet fra både støy og vibrasjoner.

Lang historie x 2

Mens Drappier har vært på markedet siden 1808 og har kjellere som ble gravd ut i 1152, dyrker biodynamisk, bruker lite svovel og ikke filtrerer, har Nyetimber også sin skryteliste å vise til. Boblene skal visstnok være favoritt i kongefamilien. Drappier har ikke like rojale forbindelser, men i fransk sammenheng betyr det at den legendariske presidenten Charles de Gaulle la sin elsk på Drappiers bobler, like mye. 

Og mens mye engelsk musserende kommer fra nyere etableringer, er Nyetimber med 30 års erfaring, en av veteranene i denne «industrien» som fortsatt er i støpeskjeen, men som har opplevd en eksplosiv vekst bare det siste tiåret.

Her kan du lese om utviklingen av engelsk musserende

Cherie Spriggs. Foto: ©2008 Tony Barrett

Nyetimbers erfaring kjennes på smaken og kvalitetshevingen produsenten har vært gjennom de siste tiåret skyldes vinmakeren Cherie Spriggs og mannen hennes Brad Greatrix, som begge ble ansatt etter at hollenderen Eric Heerema hadde kjøpt Nyetimber i 2006 for 7,5 millioner pund. For dette beløpet fikk han altså eiendommen som allerede var med i folketellingen som Wilhelm erobreren satte i gang i 1086.

Navnet Nyetimber stammer fra den tiden, Nitimbreha som rett og slett betyr «nytt tømmer». Den er også eiendommen som Henrik den åttende kjøpte først til sin berømte minister Thomas Cromwell, og deretter når denne falt i unåde, ble del av skilsmissepakken til sin fjerde kone Anne of Cleves. Hun fikk altså en mildere skjebne enn to av de andre til sammen seks konene til denne famøse kongen.

Mr britisk blir det vel ikke.

Veldig god lagringsevne

Det var litt av et bakteppe for det kanadiske paret som hadde forelsket seg i Nyetimber mens de fortsatt var på andre siden av Atlanteren. Cheerie på sin side hadde jobbet for Joseph Drouhin i Oregon og hadde veldig god kunnskap om den utfordrende pinot noir-druen, noe som åpenbart har kommet godt med.

 

Vinmakerparet har vært med på å lansere Nyetimbers fantastiske enkeltvinmarksvin, Tillington Single Vineyard Brut 2013, som er dominert av nettopp pinot noir. Den finnes fortsatt i noen få polutsalg. Sist ut er prestisjecuveen 1086 som kommer på spesialpolet i morgen. Et bedre kjøp er Nyetimber Blanc de Blancs, nå i 2013-utgave. Det som er så spennende med denne vinen, er at den gjennom mange år har dokumentert sitt lagringspotensial og at de fem årene på bunnfallet bidrar med stor kompleksitet.

Jeg smakte 1992-utgaven høsten 2017 og jeg ble helt satt ut av hva den 25 år gamle musserende vinen kunne by på. Selvsagt har den tertiærtoner som sjampinjong og tørket frukt, og dempet skum, men den har også en veldig god friskhet og fylde som gjør at den fortsatt fungerer godt på matbordet. Den ville vært en drøm til rillettes.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

For den ene av ukens godbiter Drappier 2013 er det snakk om at den når den er utsolgt, kommer på lager igjen 12. juni. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her