Nedre Foss Gård
Hvis du ikke rakk innom denne restauranten i 2015, har du nå muligheten
Foto: (Julie H. Amundsen)

Hvis du ikke rakk innom denne restauranten i 2015, har du nå muligheten

Den 23. november er Nedre Foss Gård klar til å ta mot gjester i så å si helt identiske lokaler som før. Men noen små overraskelser vil det være.
Aase E. Jacobsen
20 November 2017 - 10:33

Nedre Foss Gård var i 2015 årets mest omtalte restaurantåpning, men den fatale brannen i romjula samme år satte en brutal stopp for suksessen. Knappe to år etter er Grünerløkkas eldste bygning bygd opp igjen til nok en gang å kunne ta mot til sammen 400 gjester.

Les om hva du kan forvente å få her

- Alt skulle rekonstrueres til det det var, med de samme interiørarkitektene som sist, men noen små justeringer er det blitt, forteller Jessica Senning som var restaurantsjef i 2015, og nå jobber mer i kulissene i forbindelse med gjenåpningen. 

- Gjestene kommer ikke til å merke noen forskjell, mener hun. Det innebærer at interiøret er det samme med de samme møblene, fargene og utnyttelsen i lokalet. – Det er litt større takhøyde, og kjøkkenet er gjort om, men fortsatt åpent, sier hun og peker på flere kokketekniske justeringer som gjør kjøkkenet mer funksjonelt og hverdagen bedre for kokkene.

Klassisk kontinentalt

Når alle er på jobb, er det folksomt på Nedre Foss. I alt 17 kokker, inkludert kjøkkensjef Mats Vaulen, assisterende kjøkkensjef Morten Jahr og tre soussjefer skal betjene restauranten i første, bryggeribaren i andre etasje og selskapslokalene. 

De fleste er nyansatte, men kjøkkensjefen er den samme som sist. 

- Selvsagt vil Mats’ stil prege kjøkkenet, men vi har valgt å gå litt mer klassisk kontinentalt denne gangen, forteller Jessica og legger til: – Vi har også lagt til valgmuligheter for mer eksklusive råvarer som størkaviar, men flere retter som var med sist er beholdt, deriblant gratinerte østers. Vi har nå som sist reist mye for å hente inspirasjon.

Tapetet er det samme som før brannen.
Tapetet er det samme som før brannen. Bilde: Julie H. Amundsen

Nedre Foss fikk raskt etter åpningen et renomme for sitt ambisiøse vinkart. Jessica har nå overlatt ansvaret for vinkartet til restaurantsjef Magnus Lundgren, men hun skal ha ansvaret for å bygge opp en vinbar, som altså ikke fantes før brannen. Den åpner først til våren. – Mens restauranten vil ha et litt mer klassisk vinutvalg enn sist, får vi nå muligheten til å kjøre alle de spesielle vinene som kommer i veldig små volum i vinbaren, lover hun.

Barokk- og krydderhage

Vinbaren ligger vegg-i-vegg med bryggeriet som bare rakk å brygge to batcher før brannen. Bryggeriet skal forsyne hele huset med ureist øl, men i bryggeribaren i andre etasje er det til enhver tid 30 tappetårn med øl fra hele verden i tillegg til 50 ulike flaskeøl. Her blir det også servert småmat inspirert av moderne britisk pubmat som grillet andehjerte med estragonmajones.

- Nedre Foss er et fleksibelt sted, for gjester fra hele byen, sju dager i uka, både innendørs og ute når det blir varmere i været selvsagt, forklarer Jessica. Beliggenheten ved Akerselva og omgitt av grøntarealer gjør at det er spesielt god plass ute. Det betyr en stor uteservering med plass til 100 gjester, og en mindre i indre gård. Det jobbes også med planer om å anlegge en barokkhage, og kokkene lengter ikke uventet etter den lovede krydderhagen som kommer til våren.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her