Naturlig lekkert

Disse vinene er eksemplariske representanter for den voksende skaren av naturviner.
Aase E. Jacobsen
13 Januar 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Robinot L' Adige Regard du Loir 2009 (53255) og Jean-Pierre Robinot Concerto d'Oniss 2009 (51282) er dessuten veldig interessante versjoner av druen pineau d'aunis som i dag er mindre kjent, men som var svært ettertraktet i middelalderen. Den gir viner som kjennetegnes av stor flott bærfrukt, veldig god syre, et fint tanninbitt og et godt potensial - om de er godt laget.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Flott bærkarakter
Concerto d'Oniss er svært delikat, nærmest transparent, men ytterst lekker til retter med fisk eller lyst kjøtt. Regard du Loir er fyldigere og har mer av alt, også noe mer alkohol, men de 13 prosentene er svært godt integrert. Den tåler derfor mye mer rikhet i maten.

På spesialpolet i Vika finnes også en noe mer moden utgave, L'Ange Vin Nocturne 2005 til kroner 349,90 (89 p). Den er mye mer jordsmonns- og mineralpreget og med tøffere tanninbitt. En tanke mer rustikk, men med klare naturvintoner, og som trenger ganske mye luft for å åpne seg. Etter noen timers lufting blir den mer elegant og den delikate bærkarakteren blir mer fremtredende på bekostning av det rustikke jordsmonnspreget.

Kule bobler
Produsenten Jean-Pierre Robinot holder til i Loire, nærmere bestemt innen Jasnières-appellasjonen som ligger midt i triangelet Angers, Tours og Le Mans. Her har han parseller med pinot d'aunis-vinstokker som er 120 år gamle. Jasnières AOC gjelder imidlertid kun for hvitvin av druen chenin blanc, og Robinot dyrker også denne. Blant annet til en av de kuleste (lett) musserende vinene på markedet, Fêtembulles l'Adige Vin 2010 (52369), og som nå også finnes i halvflaske - Fêtembulles l'Adige Vin 2009 (90787).

For utypiske
Det er imidlertid ikke dette forholdet alene som gjør at de fleste av hans viner betegnes med vin de table. Derimot at de får gjære til de er ferdige, uten innblanding fra Robinot. Det er for lenge for INAO (AOC-myndighetene) som alltid godkjenner viner allerede i februar etter innhøstningen. Men med et økende antall naturvinprodusenter i området har INAO åpnet opp for godkjenning på et senere tidspunkt. Likevel anses Robinots viner for å være for utypiske til å kvalifisere for AOC. Men vinbyråkrati er helt uinteressant så lenge vinene smaker godt og har karakter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her