Mat
Nå skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat
Foto: (Matprat/Astrid Hals)

Nå skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat

God hjemmelaget lapskaus er ikke hverdagskost lenger. Og det er synd, for det er svært enkelt og godt om du følger våre råd.
25 September 2018 - 10:00

Lapskaus er en utskjelt rett, og med rette for det syndes grufullt mot dette enkle men gode konseptet. Vi har vel alle med gru betraktet kafeteriavarianten som en ubestemmelig graut av moste poteter, brunsaus og biter av karbonade og andre uidentifiserte objekter fra i går.

Men det er ikke slik god lapskaus skal være. I følge vår første kokebokkjendis Henriette Schønberg Erken er det to typer lapskaus, en som lages av en blanding av salt kokt kjøtt, rått ferskt kjøtt, flesk, løk og poteter samt den tyske som lages av kjøttrester, brunsaus, grønnsaker, løk og poteter. Senere kokebøker viser et like stort sprik i komposisjon.

Sjømannskost

Og snakker du med erfarne husmødre fra den gang lapskaus virkelig var hverdagsmat, har alle sin måte å gjøre det på. En skikkelig lapskaus altså. Men hvor kommer så denne underlige betegnelsen som vi oftere bruker andre ting enn mat?

I henhold til gastronomihistoriker Henry Notaker sine funn er lapskaus egentlig skipskost og trolig av tysk opprinnelse. Med røtter så langt tilbake at poteter ikke var kjent. For lapskaus den gang skulle bestå av kjøtt og skipskjeks. Disse smaksnøytrale kjeksene ble brukt til en rekke formål, blant annet ble de bløtet opp og tilsatt salt kjøtt eller flesk. Ikke veldig raffinert, men så levde da også sjøfolk på 1700-tallet et skikkelig hundeliv.

Ukens vri på lapskausen har også røtter i byssa som er stuertenes, altså sjømannskokkenes kjøkken. Min bestefar var kokk til vanns og ekspert på lapskaus som var fast element på menyen. Og den var laget om ikke med kjærlighet så i alle fall uten juks. Særlig når han fikk tak i elgkjøtt, da ble det ikke bare godt men fest.

 

Rustikk

Vi nordmenn har ikke for vane å nyte alkohol til hverdagsmaten, men når vi investerer i elgkjøtt til lapskausen, fortjener gryta å settes på et feststemt bord. Rødvin eller øl. Vi har forslag til begge deler.

God viltvin

Brolio Chianti Classico  er et veldig godt alternativ med god fylde, fin saftighet fra syrene og ikke for markante tanniner eller eikepreg, noe som passer utmerket i denne settingen.

 

 Men la oss ikke glemme øl for det er nok førstevalget for mange til denne type mat. Vi setter vår lit til Aass Bryggerier denne gangen. Aass Bock er et mørk lager med 6,5 prosent alkohol. Det har fint maltpreg og en del sødme samt fin bitterhet i smaken.

Innertier

 

Om du synes det er vanskelig med et slikt sødmefylt øl, kan du gå for en bayer, og gjerne fra Aass som lager en mørk og fyldig utgave som også har god friskhet. Det er en øltype som ikke får den oppmerksomheten den fortjener. Det skyldes nok at den står godt gjemt i butikkhyllene. Så la den få en sjanse. Du blir garantert overrasket. Bayer er også en veldig god partner til viltgryter og ikke minst ost.

Aass Bryggerier tok for noen år tilbake initiativet til å lage sin egen akevitt, Lauritz Aquavit . Den er selvsagt tilpasset Aass-ølets relativt rike smak og som sådan en perfekt partner også i denne konteksten. Duften er dominert av søtlig sherry, karamell og karve. Smaken følger opp med innslag av anis, den er rund, fyldig og lett å like. Trekanten lapskaus, øl og akevitt er faktisk en virkelig innertier, og bør prøves også av trofaste vinelskere.

Lapskaus med elgkjøtt

Lapskaus med elgkjøtt

Fremgangsmåte

  1. Varm olje i en stor gryte og brun renskåret elgkjøtt i terninger (helst fra låret). Tilsett løken i terninger og brun videre.
  2. Hell over vann eller kraft. Kok opp skum av og la trekke i ¼ - ½ time avhengig av hvor mørt kjøttet er.
  3. Tilsett grønnsakene, poteter i terninger/skiver, gulrøtter i terninger/skiver, kålrot i terninger og sellerirot i terninger. La småkoke videre i en halv time eller til grønnsakene er godt møre.
  4. Smak til med salt og pepper og eventuelt. Funghi (soppekstrakt).

Server med godt flatbrød ved siden av.

Her har du flere deilige oppskrifter med lapskaus

Her finner du mange oppskrifter med elg

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apériitf

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her