Godbiter i pollisten
Nå får du topp pinot noir i så å si alle polutsalg – og enda heftigere chardonnay i de 63 største butikkene

Nå får du topp pinot noir i så å si alle polutsalg – og enda heftigere chardonnay i de 63 største butikkene

Gavin Chanins Sta Rita Hills står i hyllene på i alt 313 polutsalg og ruler sammen med en av produsentens toppviner over basishylla.
Aase E. Jacobsen
13 November 2019 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Du kan altså ikke unngå å se den, ikke det at Gavin Chanin Sta Rita Hills Pinot Noir 2017 er prangende, heller tvert om med sin forholdsvis nøytrale etikett, hvilket skiller den fra alle de andre Chanin-vinene som bærer Gavins ofte så fargerike etiketter.

Det var kunstner Gavin Chanin egentlig skulle bli - les historien om denne vinverdenens wonderboy her

Men innholdet er garantert å gi full uttelling for hver eneste av de 280 kronene. Som er det samme du må ut med for en «vanlig» bourgogne pinot noir.

Men du får altså så mye mer igjen for investeringen. Herlig konsentrert og leskende kjøttfull kirsebærfrukt med lekker friskhet. En strålende matvin som tåler flere år i kjelleren.  

Slike gavepakker er ikke vanlig å få fra andre siden av Atlanteren, gitt dagens høye dollarkurs og store etterspørselpress på vinene fra denne delen av California.

- Vi lager denne vinen uten kompromisser, sier Gavin Chanin og forklarer bakgrunnen for denne svært så prisgunstige pinot-en med at han ved en tilfeldighet fikk tilgang på druer av veldig høy kvalitet fra Santa Rita Hills i 2015 til en veldig god pris. Og siden den ble slik en suksess, har han fortsatt å lage denne rimeligste vinen på samme måte som sine toppcuveer. Om enn med druer fra forskjellige kilder hvert år.

Gavin Chanin i vinmarken Sanford & Benedict.

– Vi forteller ikke hvor druene kommer fra, men det er heller ingen hemmelighet, smiler han og innrømmer at druer fra så vel Bien Nacido som Duvarita og Sanford & Benedict kan inngå sammen med mindre kjente parseller i Sta Rita Hills som er en egen AVA innenfor Santa Barbara County AVA. Sta Rita Hills som fikk AVA-statusen i 2005, ble berømt gjennom filmen Sideways fra 2004. Da «mørløu» ble degradert til fordel for «pinøu».

Topper alt med 2017

- For å få til en pinot av så høy kvalitet til denne prisen må vi jobbe ekstra hardt for å få tak i nok druemateriale. For framtiden må vi basere oss mer på langtidskontrakter, forteller han.

Og det er godt nytt for oss som handler på polet, for det sikrer denne vinens posisjon i den stadig mer konkurranseutsatte basishylla.  

 

Gavin Chanin kan nå kalles kongen av basishylla for USA. Med to viner på fast plass i det øvre kvalitetssjikt, fortjener han denne tittelen. Den andre som finnes i de 63 største polutsalgene, er ikke en hvilken som helst vin, for Sanford & Benedict Chardonnay 2016 er en virkelig kompleks lekkerbisken, fra en av de mest ettertraktete vinmarkene i denne delen av California. Som snart dukker opp i ny og enda bedre årgang.

Hvilket jeg nesten ikke trodde var mulig. For 2016 er så utrolig flott og konsentrert, og byr på imponerende chardonnayvaluta for pengene. Men 2017 som kommer allerede i månedsskiftet november/desember – i god tid før julesesongen - er altså himmelsk.

At en vin av dette kaliberet finnes på fast plass i basis, er fordi Norge har en helt spesiell plass i Gavins hjerte. Det er ingen andre markeder som får denne vinen.

- Å ha en basislisteføring med en vin som det kun lages 13 fat av, er både kult og unikt, sier Gavin og forteller at Norge får også alle magnumene – bortsett fra 18 flasker som de beholder selv.

Vektlegger lagringspotensialet

Norge er nest største marked og det har skjedd i løpet av veldig kort tid. Det har gjort at en flaske koster det samme i Norge som i California.

Det tok ikke lang tid fra Gavin Chanin ble et «household name» i Norge, til nordmenn dukket opp på trappa. - Vi får nå mange nordmenn på besøk, men vi var ikke helt forberedt på denne strømmen, ler Gavin.

Den kompromissløse vinmakingen betyr for pinotene 35 prosent hele klaser og utover det samme prosess som for chardonnayen; åpne gjæringskar, 10-20 prosent ny eik, 14 måneder på bunnfallet og ingen omrøring underveis. Vinene filtreres heller ikke. Dette sammen med den lange tiden på bunnfallet i fatet bidrar til at vinene har lagringspotensial, noe Chanin legger stor vekt på.

Han viser fram en 11 år gammel Bien Nacido Pinot Noir og en 5 år gammel Bien Nacido Chardonnay, begge fra kjølige årganger, og de viser svært forsiktig utvikling, samtidig som de understreker betydningen av den enkelte vinmarks egenskaper i tillegg til årgangens.

For tiden er det 2016 og 2017 og snart 2018 som er på markedet av hans viner.

2018 blir old school

Gavin regner 2017 som en veldig god årgang. – Vi hadde en betydelig hetebølge i det innhøstningen startet, men vi hadde høstet all pinoten da heten kom, og vi avsluttet chardonnayen rett etterpå, så vi ble ikke veldig påvirket, forklarer han.

Forskjellene på 2016 og 2017 er 13 vs 13,5 alkoholprosenter. Men syrenivåene er høyere i 2016 enn i 2017, og de samme som i 2018. 

- 2018 lå an til å bli en kjølig årgang, siden det tok lang tid for frukten å komme ut, men så tok det seg opp utover sensommeren. For meg var 2018 i starten både en god pinot og chardonnayårgang, men nå ser det ut til at pinot-ene blir aller best, nærmest i en type Old school-stil, lover Gavin.

Sta Rita Hills Pinot Noir 2018 er på plass i polhyllene rett over jul.

Se hele Gavin Chanins portefølje her

Da jeg møtte Gavin første gangen sommeren 2017 jobbet han med to parallelle porteføljer. Det er det slutt på nå. – Vi lager ikke lenger Lutum, men la ned denne delen av virksomheten for å kunne fokusere på Chanin, forklarer han og legger til: - Men vi tok over både utstyret og de ansatte så det var en kostbar prosess, men takket være suksessen i Norge med blant annet basislisteføringene, har det gått bra.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her