Mye rosa for pengene

Disse rosényhetene er det all grunn til å prøve. Skikkelig god vinvaluta byr de også på.
Aase E. Jacobsen
08 Juni 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det finnes nå nærmere tre hundre ulike roséviner å velge mellom på polet. Antallet har økt kraftig bare siden forrige sommersesong, og det ser ut til at etterspørselen holder tritt med tilbudet. Med en gang solvarmen for alvor gjorde seg gjeldende like før påske forsvant de rosa flaskene ut av polhyllene som dugg for sola.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lysten på og fascinasjonen for noe rosa i glasset øker jo nærmere sommeren vi kommer. Og da er det kanskje på tid med litt ny inspirasjon. Jeg har funnet frem til to viner med vidt forskjellig uttrykk, men som har det til felles at de byr på veldig god valuta for pengene.

Til kjøtt
Venosa Terre di Orazio Rose' 2010 (92359) er en fyldig rosé som er en fullgod erstatning for en rødvin. Så er den også laget av druen aglianico som kan gi kraftige og svært lagringsdyktige rødviner. Mest kjent er aglianicoene fra Campania, men også i Basilicata lages det flotte viner av denne druen.

Som rosé gjør den også stor suksess, en av de bestselgende rosévinene på det norske markedet gjenom mange år, Rosaura 2010, er laget nettopp av denne druen. Rosa aglianico kjennetegnes av veldig god frukt og god syre. Når den i tillegg får et visst tanninbitt som i ukens utvalgte, fungerer den også veldig godt som følge til mang en kjøttrett. Den krydrete karakteren bidrar i samme retning, og den henter for øvrig aglianicodruene i Basilicata fra det vulkanske jordsmonnet rundt vulkanen Vulture.

Til grønt og sjømat
Rosé fra Loire er motsatsen på alle måter. Her gir druer som pinot noir og gamay lette, bærsaftige og superfriske roséviner. Paul Buisse Touraine Rosé 2012 (91914) har gamay som hovedingrediens, i tillegg litt cabernet franc, en annen viktig rødvinsdrue i Loire. Den svært så fruktige stilen bakkes opp av god syre som gjør den til en god partner til sommerlige salater, grønnsaksretter og det meste av sjømat. Den er den roséen som gir aller mest for pengene akkurat nå.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her