Mye kjærlighet i en ost

Om du ikke orker å lage en hel kjærlighetsmeny til din utvalgte, kan et ostehjerte være vel så effektivt.
Aase E. Jacobsen
14 Februar 2006 - 02:01

Den nordfranske osten Coeur de Neufchatel skiller seg ut ved sitt hjerteformete utseende, og nær sagt selvsagt skjuler det seg en spesiell historie bak. Legenden vil ha det til at den oppstod under hundreårskrigen som pågikk mellom England og Frankrike i 1337 til 1453. Landsbyen Neufchatel-en-Brays ugifte kvinner ble sjarmert av de engelske soldatene som kontrollerte området, og ga dem små hjerteformete oster. Soldatene ble mentalt forført av disse ostene - noe mer var ikke tillatt i datidens puritanske Frankrike.

Om du klarer å forføre din kjære på alle plan, gir en bit av hjerteosten ingen garanti for. Men når dens fyldige konsistens møter en myk og innsmigrende vin som Ch. les Ormeaux 2003 (32165), den rimelige La Roche 2004 (20089) eller den modne Brown Brothers Cabernet Sauvignon 2010 (11396) ligger det godt an for suksess.

Coeur de Neufchatel fås kjøpt i velassorterte ostebutikker, og er en av flere former av samme ost, nemlig Neufchatel. Denne kittosten er i slekt med  Brie og Camembert og har en historie som startet 1035. Den offisielle fødselen er imidlertid i 1543. Den fikk sin AOC først i 1969. Kun kumelk fra Bray kan benyttes i ystingen som er tradisjonell. Melka (enten upasteurisert eller pasteurisert) tilsettes løype. Etter ett til halvannet døgn skilles ostemassen fra mysen. Små biter av ferdig ost som bringer med seg den riktige soppfloraen blandes inn. Deretter saltes, knas og presses osten i de ulike formene. Modningen som tar 10-14 dager foregår i kjellere hvor muggsoppen penicillium candidum vokser naturlig. Nå er Neufchatel en myk og glatt ost med bare en anelse av sjampinjong i smaken. Den utvikler seg imidlertid videre på samme måte som sine mer kjente slektninger.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her