Mikrobryggerienes revansj

Noe er i ferd med å skje med den australske ølbransjen. Ølkonsumet synker samtidig som mikrobryggeriene tar markedsandeler fra de store. Et fenomen vi allerede kjenner fra så vel Europa som USA.
Redaksjonen
29 Juli 2011 - 13:30

På samme måte som det snakkes om babyboomer, snakkes det om en ølboom i Australia. Men det er ikke alle bryggeriene som tar del i veksten, bare de små, og de som våger å eksperimentere med malt og humle for å gi noe annet enn pilsnerne Tooheys och Foster's.

Det er mikrobryggerienes blomstringstid. I 2003 fantes det bare 50 mikrobryggerier, mens to år etter hadde tallet økt til 84. En vekst på nesten tretti prosent. Men for at veksten skal fortsette, må ølkonsumentene læres opp. Fortsatt er store deler av dette markedet trofast mot det undergjærete ølet.

Kraftig økning
En god markedsføringskampanje står bak suksessen til VB, Victoria Bitters. Nye tall fra bryggeriet viser at hver fjerde ølflaske som åpnes i Australia er nå en VB. Bryggeriet har lyktes å bli en "landeplage", så vel i bushen som mellom skyskraperne. Det hadde vært umulig for 25 år siden. Da ble folk tilgodesett med ølet fra sin egen delstat. Bodde du i Queensland, ja da drakk du XXXX (four X), og lå puben i Western Australia, da var det Emu Bitter som ble servert.

Det var først mot slutten av 70-tallet da handelstarifferene mellom delstatene ble avskaffet, at ølindistrien kunne eksportere sine "stubbies", flasker med kort hals, til hele kontinentet.

Dagens generasjon av øldrikkere har et enda større tilbud å velge fra etter at mikrobryggeriene oppstod mot slutten av 80-tallet. Et sted som har vært ekstremt dyktige til å informere sine gjester om den australske ølsituasjonen er The Australian Hotel i Sydney, som ligger i bydelen Rocks et par skritt unna byens berømte bro.

Mikroølsentrum
Puben spelsialiserer seg på såkalt pale ale. Av Little Creatures selges det 650 fat i året og av Scharer's nærmere 700 fat. Om du sammenligner med Carlton Draught, en pilsner fra Victoria som er storfavoritt i New South Wales, så går det med enda mer, rundt 830 fat. Puben er med andre ord ingen vanlig pilspub, for her oppmuntres gjestene til å prøve øl fra mikrobryggeriene.

Inne på The Australian Hotel finnes mer enn 110 ølsorter i flaske som Redback, James Squire Golden Ale, Leather Jacket, Red Emperor og Wils Pils. Dessuten åtte ulike fra fat, blant andre Beez Neez, Little Creatures, Coopers och Scharer's.

At The Australian Hotel er blitt sentrum for mikroølet er egentlig ikke så merkelig siden Scharer's lager en gang ble brygget i disse lokalene. Men produksjonen økte kraftig og bryggeriet måtte flytte til en pub i Picton, en times kjøring sørvest for Sydney.

Tradisjonsrik og eksotisk
The Australian har nemlig en lang historie og har solgt øl til lokalbefolkningen siden begynnelsen av 1800-talet. Driftssjef Richard Jacob forteller at de har servert alkoholholdige drikkevarer til kvinner siden 1824!

- Vi har fortsatt kvinnenes eget rom, the parlor, sier han. Puben har oppnådd ikonstatus i Sydney og er veldig populær. Både for forretningsfolk og for vennegjenger som møtes etter jobben.

- Sydneyfolket kommer hit minst én gang i livet. Mange kommer også på Australia Day, altså nasjonaldagen eller Anzac Day, dagen da soldatene som falt i krigen minnes. Dessuten i forbindelse med Melbourne Cup, som er Australias svar på Englands Ascot, sier Jacob.

En pub med sterke nasjonalbånd, men likevel er det mange australiere som rynker på nesen over maten som serveres. Like mange er åpne til sinns og spiser mer enn gjerne en kenguru- eller krokodillepizza til lunsj. Til og med mange turister lokkes av de eksotiske rettene.

- Det er ikke mange steder i Sydney som serverer kenguru-, emu- eller krokodillekjøtt, påpeker Jacob. I følge Jacob kjøpes kjøttet inn direkte fra bondegårder. Det er en uutnyttet ressurs med et stort potensial for å bli et unikt produkt.

Miljøaktivister ønsker at folk skal spise mer kenguru siden det er et dyr som lever mer i harmoni med naturen enn eksempelvis storfe som med sine tunge kropper og klover gjør skade på jorden. Enn så lenge er kengurukjøtt helt marginalt, men kan helt klart bli dagligdags.

Markedskreftene bestemmer
De siste tre årene har The Australian også stått bak en ølfestival. Denne helgen i oktober er det reneste mekka for ølelskere og for mikrobryggeriene. Gatene rundt puben stenges for biltrafikk, og i fjor presenterte 21 bryggerier mer enn 100 ølsorter til 5000 besøkende.

Mange av bryggeriene benytter anledingen til å lage nye smaksvarianter. - Det er mange kreative eksperimenter. Blant annet er plommer og krydder veldig populært, forklarer Jacob.

Selv om det er mikroølboom, er det likevel utfordringer for bransjen. Særlig er det å få bunnlinja til å bli positiv en tøff jobb. Mange bryggerier startes, og like mange legges ned. Dette til tross, tar mikrobryggeriene sakte men sikkert andeler fra de store bryggeriene.

Likevel er gigantene Fosters og Lion Nathan Group fortsatt trygge med sine 92 prosent av markedet, med den første som den dominerende. Hvorvidt mikrobryggeriene blir en trussel for de store, er det ølpublikummets respons på markedskreftene som bestemmer. Det er ikke til å komme fra at det bare er de store som sitter på ressurser til å markedsføre seg bredt.

Fakta om australsk øl
I følge Australian Associated Brewers Incorporated er 4.000 personer engasjert i ølbrygging i landet. Det finnes 11 større bryggerier i Australia. Ølsalget bidrar med nærmere 1,1 prosent av BNP. Verdien av ølproduksjonen er på AU$ 3,2 milliarder per år. Det er 35 prosent av hele drikkevaresektoren. I 2005 ble det brygget 1,7 milliarder liter øl. Konsumet var i 1999 på 92 liter per person/år, mens det i 2004 sank til 90,3 liter.
 
I 2005 produserte mikrobryggeriene 12,73 millioner liter til en verdi av AU$105,7 millioner. I 2010 vil volum øke til 23,03 millioner liter. Det er ikke forventet at veksten blir den samme i årene frem til og etter 2010.
 
Et utvalg australsk mikrobryggerier:
Matilda Bay Brewing Company, www.matildabay.com.au
Barons Brewing, www.baronsbrewing.com
Mash Brewing, www.mashbrewing.com.au
The Lord Nelson BreweryHotel, www.lordnelson.com.au
Little Creatures Brewing, www.littlecreatures.com.au
Five Islands Brewing Company, www.fiveislandsbrewery.com
BRIGHT Brewery, www.brightbrewery.com.au

The Australian Hotel drivs av Keystone Hospitality

Tekst og foto: Ulrika Eriksson
Foto Little Creatures: Chris Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her