Mer vin - mindre øl

Mens ølinntaket går ned, er ikke folk villige til å kutte ned på vinforbruket. Og brennevinsforbruket har atter tatt seg opp etter et mindre dropp i årets første måneder.
Redaksjonen
28 September 2009 - 09:41

I første halvår i år ble det registrert omsatt vel 1 million liter mer vin, nesten 4 millioner liter mindre øl og 23.000 færre liter brennevin enn i samme periode i fjor.

Dette tilsvarer en økning på 3,1 prosent for vin, en nedgang på 3,0 prosent for øl og en reduksjon av brennevinsalget på 0,4 prosent. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Totalt ble det registret omsatt 33,6 millioner liter vin, 126,2 millioner liter øl og 5,7 millioner liter brennevin første halvår i år.

I 2. kvartal i år gikk omsetningen av vin og brennevin opp med henholdsvis 6,5 og 4,0 prosent, mens omsetningen av øl gikk ned med 0,6 prosent sammenlignet med 2. kvartal i fjor. Den negative trenden fra første kvartal for brennevin ser derfor ut til å ha snudd.

Nedgang i antall alkoholliter
Den samlede omsetningen målt i ren alkohol var 37.000 liter mindre i første halvår 2009 enn i samme periode i 2008. Dette tilsvarer en nedgang på 0,3 prosent. Omsetningen i alkoholliter fordelte seg på 5,6 millioner alkoholliter øl, 4,2 millioner alkoholliter vin, 2,2 millioner alkoholliter brennevin og 248.000 alkoholliter rusbrus.

Hver innbygger over 15 år drakk gjennomsnittlig 3,15 liter ren alkohol første halvår i 2009. Det er en nedgang på 0,06 liter eller 1,6 prosent fra første halvår 2008. Så økningen i vinforbruket ble altså mer enn kompensert av reduksjon i øl og brennevin når forbruket måles i ren alkohol.

Tallene bygger på de månedlige avgiftsoppgavene som hver enkelt registrerte avgiftspliktige leverer til Toll- og avgiftsdirektoratet, samt registrert kontant import. Tallene omfatter ikke hjemmeprodusert alkohol, smuglervarer eller turistimport, skriver Statistisk sentralbyrå.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her