I 1546 ga den polske kongen Jan Olbracht hver byborger rett til å produsere og selge alkohol. Tillatelsen ble nær sagt selvsagt fulgt opp med en statlig skatt på vodkadestillasjon samt kjøp og salg av destillasjonsutstyr. Produksjonen tok av, og aristokratiet utenfor byene så her en mulighet til inntekter. Etter intens lobbyvirksomhet fikk "de bedre stilte" eksklusiv rett til å produsere og selge alkohol i 1570. Aristokratiet kunne til og med, med loven i hånd, tvinge bøndene til å drikke alkohol på utvalgte kneiper, som de selv eide. På denne måten ble vodkaomsetning en hovedinntektskilde både for landeiere og statskassen.
Polsk vodka deles i dag inn i tre kvalitetskategorier der renheten øker med graderingen: Zwykly (standard), wybrowy (premium) og luksusowy (de luxe). For den som liker elementer av smak og lukt, er premium den beste. Et av de mest kjente produktene i denne kategorien er Wyborowa som er favoritt både på hjemmemarkedet og ute.
Spanjolen Pablo Picasso uttalte i sin tid: "De tre største overraskelsene de siste femti årene har vært bluesen, kubismen og polsk vodka". Det hører selvsagt med til historien at Picassos favoritt var nettopp Wyborowa.
Rugen kommer fra Poznan-distriktet, nord-vest i Polen. Der er jordsmonnet leirete, og klimaet er mildere enn i resten av landet. Det er bare rug som sås om høsten som benyttes i Wyborowa, og før rugen går inn i vodkaproduksjonen, blir den renset hele tre ganger.
Første destillasjon foregår på små gårdsdestillerier. Her benytter en gamle tradisjonelle pot stills av kopper der smaks- og aromastoffer fra rugmesken beholdes. Råspriten, surówka, har gjerne en styrke på 90 til 91 prosent. Etter den første destillasjonen transporteres råspriten til mer moderne destillerier i Poznan for dobbel rektifikasjon i spesielt utviklede apparater. Som i annen produksjon av sprit, inngår også her en hemmelig produksjonsresept eller to for at resultatet skal bli ekte Wódka Wyborowa.
Produksjonsprosessen er kjent som "tre ganger tre", det vil si trippel rensing av rugen, trippel destillasjon og trippel filtrering. Til tross for en så omfattende prosess er det bare hjertet av destillatet som blir til vodka. Til slutt settes spriten ned til drikkestyrke (37,5 prosent). Produsenten Agros bruker et spesielt bløtt vann fra 200 meter dype brønner under fabrikkområdet til dette formålet. Til slutt filtreres det hele ved å benytte omvendt osmose, den mest naturlige filtreringsmåten og en metode som "puster liv" inn i spriten.
Resultatet er en ren og klar vodka der smak og lukt fortsatt har ingredienser fra rugen. Vodkaen har en aromatisk karakter mens smaken har en anelse gress og en søt, muskaktig finish.