Godbiter i pollisten
Med disse vinene får du nok et annet syn på Rioja

Med disse vinene får du nok et annet syn på Rioja

Olivier Rivière gjør sine helt egne greier i Rioja og det settes pris på. Best av alt – til neste år kommer enda flere viner herfra.
Aase E. Jacobsen
11 Desember 2016 - 12:10

Siden jeg smakte Olivier Rivières viner første gang for sju år siden, har den pågående vinrevolusjonen i Spania skutt fart, også i ytterst tradisjonsbundne Rioja hvor Olivier har vært relativt alene om å gå opp den biodynamiske stien. Fortsatt er det ikke så mye av «det nye Rioja» som er kommet hit til lands. Selv om Vinmonopolet hadde endrueviner fra Rioja som tema i november, er det mer spennende viner å finne enn det.

Riojas ukjente nabo

Enn så lenge kan vi derfor glede oss over to lekre vinene fra Olivier Rivière, en saftig og ganske så utypisk vin fra Rioja og en mer kompleks sak fra det ukjente DO-et Arlanza. Samtidig som vi venter på de to riojavinene, den hvite Jequitiba og den røde Gabaxo som kommer neste år.

Olivier Riviere i vinmarken.

Olivier Rivière Viñas del Cadastro 2009 fyller ventetiden godt, og spesielt nå i julesesongen, for denne fyldige og fløyelsmyke vinen med den plommeaktige kjøttfulle frukten er som skapt til gode viltretter, til ostetallerkenen eller til pinnekjøttet.

Biodynami gir en annen stil

Denne supre vinen av tempranillo og en dæsj garnacha kommer altså fra Arlanza som ligger rett nord for Ribera del Duero og dermed sørvest for Rioja. I landsbyen Cavarrubias, i den høyereliggende delen av DO-et, ved 1000 m.o.h., har han flere parseller plantet mellom 1930 og 1950.

Ikke langt unna ligger et annet ukjent område med lange tradisjoner

Både vinmarkene og arbeidet i kjelleren følger biodynamiske prinsipper og det gir vinene en annen karakter enn det mange vanligvis forbinder med vin fra denne delen av Spania. Mange tenker først og fremst på lang fatlagring når spansk vin nevnes. Olivier bruker riktignok fat og det i nærmere to år, men kun fransk eik, og bare 20 prosent nye for Viñas del Cadastro.

For Rayos Uvas 2015 derimot er det en helt annen oppskrift som følges. For det første brukes det samme framstillingsmetoder som for beaujolais, såkalt karbonisk maserasjon, at druene ikke knuses før gjæring. Som for øvrig er spontan. Etter at gjæringen er unnagjort, får vinen modne i ni måneder i sement, stål og store fat.

Her kan du smake disse vinene og mange andre spennende spanske viner

Det gir en veldig «avkledd» eller terroir-nær vinstil. Og terroiret for denne vinen er et helt annet enn for Arlanza-vinen.

Pinot noir-assosiasjoner

Vi snakker om Rioja Baja, som vanligvis kjennetegnes av et varmere klima og noe flatere landskap enn Rioja Alta og Alavesa, men det finnes unntak.

Et av unntakene var å få tak i på polet for en tid tilbake

Olivier jobber her for Bodegas Lacus som deler samme filosofi og Olivier får druematerialet til Rayos Uvas fra eierfamiliens gamle vinmarker med inntil 75 år gamle vinstokker. Jordsmonnet her er preget av nærheten til Ebro, med sand, grus og avleiringsjord.

Det gir en lettere og potensielt mer elegant stil, hvilket understrekes av vinmakingen. Det du får i glasset er en riojavin med klare assosiasjoner til pinot noir. Prøv den gjerne til juleribba eller nyttårskalkunen. Eller bare nyt den i langdrag mens du venter på jul.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her