Mattilsynet sjekker småbutikker

Skal inspisere frittstående dagligvarebutikker over hele landet.
Redaksjonen
01 September 2010 - 17:16

I september, oktober og november skal Mattilsynet over hele landet inspisere frittstående dagligvarebutikker.

- Hensikten er å få en oversikt over tilstanden, samt en god dialog med disse butikkeierne, forteller prosjektleder Hanne Medhus til mattilsynet.no.

- Selv om vi kaller dette for småbutikker, så er enkelte av dem ganske store. Men alle står utenfor de etablerte kjedene og har derfor ikke noe felles kvalitetskontrollsystem, forklarer Medhus.

- Nå har vi sjekket de store kjedene, og da er det naturlig at vi følger opp gjennom å sjekke de som er utenfor kjedesystemene.

Det er butikkeiernes ansvar at maten de selger er trygg å spise. Mattilsynet fører tilsyn for å sjekke at butikkeierne har forstått dette ansvaret, og lever etter det.

- Vi fører tilsyn med alle butikker i Norge, og det er samme regler som gjelder for alle. Medhus mener det er vanskelig å spå om hva tilsynskampanjen vil avsløre.

- Vi har jo ikke gjort noe tilsvarende før. Det kan godt hende at det viser seg at forholdene er bra, men erfaringer viser at det er utfordringer med smuglerkjøtt og sporbarhet, språk og kultur, samt tidligere funn av blant annet Salmonella i friske grønnsaker og pesticider i frukt og grønt i disse virksomhetene.

Mattilsynet ser at i mange av disse virksomhetene er det mangelfull forståelse og kunnskap om regelverket, noe som medfører mangelfulle rutiner for styring og kontroll med driften.

- Gjennom å sjekke disse butikkene vil vi også bidra til å hjelpe kundene til å gjøre fornuftige valg. Blant annet er det en utfordring at noen urter og grønnsaker som vi nordmenn bruker i rå tilstand, alltid kokes i andre lands kulturer.

Medhus påpeker også at helt enkle ting, som at grønnsaker på fortauet kan være eksponert for tissende hunder eller sølesprut fra passerende biler, er ting folk bør tenke på når de handler.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her