Matkunstnerens jul

Tre ganger Norgesmester i kokkekunst, Trond Moi, gleder seg til jul og all matlagingen den medfører. Her deler han to av sine favorittoppskrifter med deg.
Redaksjonen
10 November 1998 - 02:53

Juleinspirert satayspyd

Juleinspirert satayspyd

Fremgangsmåte

Skjær opp ben- og fettfritt kjøtt av svin, i svært tynne skiver av 2x10 cm.

Bland alle ingrediensene til marinaden sammen. Hell over kjøttet og la ligge i kjøleskap natten over.

Tre kjøttbitene på trepinner. Stek spydene i smør, ca ett minutt på hver side.

Skyll godt og riv opp assortert salat, som lollo, rapid, frisé eller det du har for hånden. Legg det i en haug på tallerkene. Bland sammen alle ingrediensene til vinaigretten og smak til med salt og pepper. Drypp vinaigretten over salaten.

Ha alle ingrediensene til dipsausen i en foodprosessor og kjør den sammen. Ha den i en kaserolle og gi den et oppkok, smak til med salt og rør i en klump smør.

Sausen fordeles i små skåler som settes på hver tallerken slik at spydene kan dyppes oppi. Skjær agurk i staver og rødløk i ringer.

Anrett som på bildet og server med jasminris hvis den skal brukes som hovedrett. Passer like godt som for- eller smårett.

En smaksrik rett og en motpol til svinekjøtt i ribbeform. Perfekt mat for den litt matleie.

Her finner du mye annet godt å servere til jul

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Trond Moi

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Krydderstekt torsk med blåskjellsaus

Krydderstekt torsk med blåskjellsaus

Fremgangsmåte

Skjær fine serveringsstykker, à 200 g, av torskefileten. Behold skinnet på.

Vend fiskestykkene i en blanding av gammeldagse krydder som malt kummin, allehånde og koriander.

Stek fisken først med skinnsiden ned og litt på kjøttsiden. Kok mandelpoteter med skallet på og med mye salt i vannet.

Del de varme potetene i to, ikke skrell dem, salte og legg på en smørklump på hver potethalvdel. Fordel dem på tallerkener og legg fiskestykkene oppå. På den måten utveksler fisk og poteter aromaer.

Damp blåskjell med en klype safrantråder og sjalottløk i skiver. Når blåskjellene er klare, siles kraften fra, tilsettes 3 dl fløte og kokes inn til det tykner, smak til med pepper.

Hell sausen over fisken og potetene. Damp litt purreløk i skiver. Anrett purreløk og blåskjell på toppen av fisken.

Kok inn balsamico-eddik til siruptykkelse. Rør inn 2 ss smør. Hell sausen i en tynn stråle rundt fisketårnet.

Du kan godt utelate blåskjellene. Da må du lage en annen kjempegod saus: Kok opp 3 dl fløte med 1 finhakket sjalottløk og evt. en klype safrantråder. Rør inn 200 g smør. Smak evt. til med salt.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Trond Moi

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 200.00 kr Basisutvalget
    85 POENG
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her