Manzanilla og fino

Manzanillo og fino er de tørreste typene sherry og således matviner av klasse. Men - de fungerer også svært godt i andre sammenhenger, som eksempelvis en kjølig nytelse en varm sommerkveld eller servert sammen med oliven.
Redaksjonen
25 Januar 2007 - 12:38

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Manzanilla og fino

÷ (91p)
Manzanilla San Leòn
Herederos de Argüeso
Spania - Jerez
47525 VSD - kr 99,90 (37,5cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Lys strågul. Svært kompleks og samtidig delikat duft med bittermandel, salte mandler, flor, grønne og gule epler.
Smak: Fyldig anslag, veldig god syre, meget lang finish.
Bruksområde: Allround rike retter med fisk eller lyst kjøtt.
Vurdering: Benchmark-manzanilla som godt kunne vært litt mer nytappet. Meget godt kjøp. 91 p
Laget av: Palmino fino, pedro ximenez, moscatel
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Dry Sack Fino
Bodegas Williams & Humbert
Spania - Jerez
34241 Vectura - kr 79,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Grønngul. God duft av flor, gule epler, lime, mandler og sjø.
Smak: Følger duften, fruktig stil, en del kamomille, behagelig syre, fast finish.
Bruksområde: Aperitiff og tapas.
Vurdering: En svært vellykket fino. Meget godt kjøp. 88 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 5 års fatlagring i solera-system
Bestill her:

+ (88p)
La Goya Manzanilla
Delgado Zuleta
Spania - Jerez
20146 VSD - kr 162,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Christiania Vin & Brennevin
Farge og duft: Grønngul. Ren elegant duft av grønne epler, mandler, flor og en touch av mineraler.
Smak: Bløtt anslag, fruktig og delikat med fin friskhet, sitter veldig godt med mineralske toner i finishen.
Bruksområde: Skalldyranretning.
Vurdering: En svært elegant manzanilla. Meget godt kjøp. 88 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret 6-8 år i solera med gamle, amerikanske eikefat.
Bestill her:

(86p)
Solear Manzanilla
Barbadillo
Spania - Jerez
14720 VSD - kr 89,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Lys strågul med grønnskjær. Innbydende fruktig duft med noe saltpreg, mandler og urter.
Smak: Fint anslag med gjær- og sjøaktige toner, god fedme, middels syre, sitter en stund med god tørrhet i finishen, sitter relativt lenge.
Bruksområde: Ikke for kraftig sjømat.
Vurdering: En behagelig og lettlikendes manzanilla. Meget godt kjøp. 86 p
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell sherryproduksjon, forsterking med druebrennevin. 7 års fatlagring i solera-system.
Bestill her:

(86p)
Tio Pepe Fino
Gonzalez Byass
Spania - Jerez
360 Vectura - kr 159,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Gul. Fruktig duft med mye grønne og gule epler samt sjø, mandel og et litt dempet florpreg.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, sitter godt.
Bruksområde: Aperitiff, skalldyrtallerken.
Vurdering: En fruktig og lettdrikkelig fino. Godt kjøp. 86 p
Laget av: Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 3 års fatlagring
Bestill her:

(85p)
La Gitana Manzanilla
Vin. Hidalgo
Spania - Jerez
12210 VSD - kr 99,90 (50cl)
Bestillingsutvalg
Bibendum
Farge og duft: Klar lys gul. Frisk fin duft med delikate fruktaromaer samt noe mandler salt og et dempet florpreg.
Smak: Fruktig anslag, fin syre, fruktig mineralsk finish, sitter en god stund.
Bruksområde: Allround fisk med olje i tilberedningen, også aperitiff.
Vurdering: En balansert manzanilla som er lett å like. Godt kjøp. 85 p
Laget av: 100 % palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

÷ (80p)
La Cigarrera Manzanilla
Rafael Hidalgo
Spania - Jerez
20604 Vectura - kr 80,80 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Lys strågul. Dempet duft med innslag av tropisk frukt, salt sjø og nøtter.
Smak: Saftig anslag, leskende midtparti, noe bitterhet i finishen, men litt kort.
Bruksområde: Snacks.
Vurdering: Begynner å bli litt sliten. Knapt verd prisen. 80 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 48 md. Fatlagring i solerasystem
Bestill her:

+ (78p)
Burdon Fino
John William Burdon
Spania - Jerez
14266 Vectura - kr 128,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Lysgrønngul. Noe utviklet duft med litt odde aromaer.
Smak: Litt tam i anslaget, men kommer seg fra midten og utover med en del florpreg.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Hadde skåret på å komme i en nyere tapping. 78 p
Laget av: Palomino
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ca. 9 års lagring i solerasystem
Bestill her:

(75p)
Fernando de Castilla Fino
Bodegas Rey Fernando de Castilla
Spania - Jerez
42245 Cuveco - kr 156,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lysgul. Moden duft av oksiderte epler, mandler, flor og litt lim.
Smak: Følger duften, en spesiell finostil, mister grepet mot slutten.
Vurdering: Virker rett og slett litt sliten. 75 p
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent:
Bestill her:

÷ (60p)
Lustau Solera Reserva Manzanilla Papirusa
Emilio Lustau
Spania - Jerez
33292 Vectura - kr 170,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vurdering: Den er rett og slett altfor gammel. 60 p
Laget av: 100% palomino fino
Alkoholinnhold: 15,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent:
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her