Konkurransen var ikke uventet tøffest i kategorien andre. Lysebu vant hårfint foran fjorårets vinner, L''Opéra. Begge kan skilte med imponerende vinkart, men Lysebu skårte ekstrapoeng for detaljert informasjon om vinene blant annet et meget dristig påfunn; for hver vin oppgis innkjøpspris slik at gjesten kan vurdere påslaget. Og det er misunnelsesverdig og forbrukervennlig lavt. Vel finnes det et par standardviner også her som er priset altfor høyt, men det forholdet skygger ikke for at vinkartet, både det enkle og det utvidete, byr på mange godbiter, i alt 212 forskjellige viner. God bredde, gode produsenter i gode årganger er konklusjonen for konferansehotellets vinkjeller. Den ble for øvrig innviet for et knapt år siden. De drøyt 3.000 vinene kjelleren huser har fått et moderne, midlertidig hvilested som er et skolebokeksempel rent teknisk. Vinkjelleren overtok plassen til den tidligere brønnen, noe som kanskje høres brutalt ut, men som er viktig for. - Den naturlige fuktigheten er på nærmere 85 prosent, det eneste vi må regulere er temperaturen som kan bli for lav om vinteren og litt for høy om sommeren. Men ellers er kjelleren perfekt, forteller den glade vinner Per Kristian Granli, Lysebus restaurantsjef og kjellermester. Julius Fritzner måtte slåss beinhardt om seieren med fjorårets vinner, L''Elysée, Hotel Park Vossevangen som fortsatt har et imponerende vinkart, 502 viner som er en kraftig utvidelse fra fjorårets 317. Dessuten er prisene eventyrlige og utrolig gunstige. Harmonien til matmenyen var klart forbedret siden i fjor, men juryen savnet noe større dybde i vintilbudet, og ikke bare bredde, samt en del toppårganger. Julius Fritzner vant imidlertid fordi den har et mer helhetlig produkt selv om prisene er langt høyere enn på Voss. Stor bredde og tilsvarende dybde, meget gode produsenter i de ettertraktede årgangene. 268 viner teller versjonen av vinkartet som deltok i finalen. Omtrent ikke skrivefeil, veldig god lesbarhet og ikke minst svært god harmoni mellom mat- og vinmeny. Kjøkkensjef Kjell Arne Johnsæter og restaurantsjef Nils Harald Haugli har all grunn til å være stolt av det de kan by gjestene sine. Påmeldingen til gourmetklassen var konkurransens svake punkt. Juryen savnet en rekke av landets topprestauranter! Blant de øvrige kandidatene i kategorien andre fremhevet Altastua i Alta seg med et godt vinkart med fin bredde og fornuftige priser. Den som har satt opp vinkartet har vist dristighet hva angår vinvalg med tanke på geografisk plassering. Det er mulig å tilby noe annet enn standardviner selv om restauranten ligger utenfor storbyene. Vinkartet til Uskedalen Kro & Vertshus demonstrerer dette til fulle og var konkurransens aller største overraskelse. Et innholdsrikt kart med bra produsenter og årganger som er ikke mindre enn fantastisk gode kjøp. Hadde presentasjonen vært bedre, ville også kandidaturet til topplassering vært mye sterkere for Uskedalen. Likevel er stedet verdt et besøk bare for vinkartet. At naturen i området er fantastisk, får du på kjøpet. Uskedal ligger nemlig på østsiden av Hardangerfjorden, ikke langt fra baroniet i Rosendal, med mektige Foglefonni i ryggen. Og når du først er på de kanter, er veien til Vossevangen ikke lang. Hardanger har mer å by på enn epler og smalahove. Sjøbua i Ålesund har også et godt vinkart. God bredde, mangler litt dybde, men ellers god harmoni mellom mat- og vintilbud. Størst trekk fikk spisestedet for sin håndskrift. Mange finner kanskje et håndskrevet vinkart personlig og koselig, men minst like mange har nok problemer med å kunne lese de ofte litt snirklete bokstavene. Honnør gis også til Peter & Kims Mat & Vinhus på Beitostølen. Vinkartet skårer på bra presentasjon, med bilder av alle vinene i det vanlige kartet, selv om disse vinene er unødvendig kjedelige. Peter og Kim gir dessuten en vinanbefaling til hver rett i menyen. Tilleggsvinkartet inneholder noen småperler som sikkert er godt å varme seg med etter en kald dag i skibakken. Restaurant Blix, Hotel Diplomat i Bodø, har et veldig hyggelig og tiltalende vinkart, krydret med alt fra informasjon om hver vin til små ordtak og visdomsord. Fikk en del trekk for manglende årganger og skrivefeil. Et forhold som dessverre virker som en uhelbredelig sykdom i de fleste vinkart i Norge. Mouton Cadet Vinkartkonkurranse 1997 Konkurransen som er sponset av Mouton Cadet og er et samarbeid mellom VinCompagniet, Den Norske Vinkelner Forening og Apéritif, har som formål å øke bevisstheten om at vinkartet er en viktig og integrert del av totalproduktet en restaurant selger. Kandidatene ble delt inn i to klasser: Gourmetrestauranter og andre serveringssteder. Følgende kriterier ble lagt til grunn for bedømmingen: - Vinkartets omfang - Smaksmessig og geografisk bredde/dybde - Pris i forhold til kvalitet og innkjøpspris - Layout og systematikk Vinneren i hver klasse får en lang-weekend i Médoc i slutten av september hvor besøk hos Château Mouton-Rothschild under innhøstningen blir et av høydepunktene. Reise og opphold er selvsagt en del av premien. Juryen bestod av Remi Madsen, Hotel Continental og Knut Aanonsen, d''Artagnan, begge fra Den Norske Vinkelner Forening, Aase E. Jacobsen, Apéritif og Hugo Broen fra Mouton Cadets representant i Norge,VinCompagniet. 18 vinkart deltok i konkurransen. (11.09.97)
Lysebu og Julius Fritzner vinoaser
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Lag lammerull og sylteflesk selv
Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted.
Les hele sakenEvents
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Francesco Marzola er Europas 7. beste
Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.
Les hele saken