Lykkelig med løk

Apéritif priser løken og retter der den i mange varianter utgjør en viktig ingrediens. Kan du lage karbonadesmørbrød med stekt løk eller ekte fransk løksuppe? Hvis ikke får du oppskriftene her og også noen andre du kanskje aldri hadde trodd du kunne fikse
Redaksjonen
19 September 1999 - 12:26

Den slo sine aller tidligste røtter i Midtøstens jord. Egypterne mente at en løksort var så hellig at den ikke skulle spises. Historien kan fortelle at slavene, som i sin tid bygde pyramidene, i hovedsak hadde løk som sitt spise. Også her i Norge er løk en gammel grønnsak. Den er omtalt allerede i den eldre Edda. Kepaløk er vår viktigste løksort. Den har blitt dyrket her i landet fra slutten av 1800-tallet. Vi har kepaløksorter med gult, hvitt og rødt skall. Videre har interessen for sjalottløk, som er en variant av kepaløk, økt betraktelig i det siste. Andre varianter av kepaløk er delikatesseløk og sylteløk. Salatløk er en stor løk med mild og litt søtlig smak.
Løk er en delikatesse til hverdag og til fest, med et stor brukerpotensiale. Rå opphakket løk kan fryses, men må da emballeres meget godt. Ferdig stekt løk er fint å fryse bort i mindre porsjoner.
Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker frister her med gode og enkle løkretter på menyen.
 
Sursøt grønnsaksalat
4 pers.
3 løk
1 knollselleri
3 gulrøtter
2 ss stekesmør
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss eddik
1/2 ss sukker
klippet kruspersille
Løken renses og skjæres i tynne ringer som surres sammen med selleri og gulrøtter i små treninger. Ha svak varme. Grønnsakene skal bli så vidt møre. Salaten smakes så til med salt, pepper, eddik og sukker. Dryss godt med klippet kruspersille over rett før servering. Denne salaten er deilig til både kjøtt-og fiskeretter. Den kan ev. være et alternativ til surkål.
 
Den gode franske løksuppe
4 pers.
4 store løk i skiver
2 ss smør
2 ss olivenolje
2 1/2 ss hvetemel
1 1/2 l grønnsak el. kjøttkraft, ev. buljong
salt og pepper
4 loffskiver
50 g reven ost
 
Smør og olje blandes i varm panne. Løkskivene freses til de er gyldne og møre. Rør i melet og spe med kraften. La suppen koke 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i ildfaste porsjonsskåler. Legg et stykke med ristet loff i hver suppeskål og dryss så over reven ost på toppen. Skålene settes inn i ovn ved 250 °C. Beregn ca. 10 minutter. Suppen serveres rykende varm.
 
Frem fra glemselen:
Karbonadesmørbrød med stekt løk
4 pers.
1/2 kg karbonadedeig
150 g kokte poteter
salt og pepper
litt vann
3 løk
stekesmør
Tilbehør:
Brød, salat, tomat og agurk.
 
Karbonadedeigen kan brukes sånn den i utgangspunktet er eller tilsettes moste kokte poteter, salt og pepper og litt vann. Form deigen til en pølse som deles til karbonade- emner som igjen klemmes til
jevne kaker på ca. 1 1/2 cms tykkelse. Hakk dem lett med en kniv på begge sider. Karbonadene stekes gyldne på begge sider, deretter skal de surre et par minutter på begge sider ved svak varme,-til
de så vidt er gjennomstekte. Karbonader må ikke bli tørre. Løkene renses og skjæres i tynne skiver før de stekes gyldne ved svak varme. Snues ofte under steikingen. Løken skal være blank og fin. Til slutt
en liten skvett vann i stekepanna og løken blir myk og saftig og god. Karbonadene legges opp på et stykke grovt brød med et salatblad eller to, rikelig med stekt løk, tomatbåter og agurk.
 
Løkgod ratatouille
4 pers.
4 løk
ca. 200 g squash
2 skiver selleri
5 tomater
1 grønn paprika
1 rød paprika
1/2 dl olje
2 hvitløkfedd
1-2 ss tomatpuré
klippet kruspersille
Løken renses, finhakkes og freses i olje sammen med squash, selleri og paprika i terninger. Hvitløken presses og tas i, likedan tomatpuré. Det hele kokes til grønnsakene er knapt møre. Om nødvendig smakes retten til med salt og pepper. Serveres varm med rikelig klippet kruspersille på toppen. Ratatouille kan serveres som en egen rett eller ved siden av hvitt kjøtt, vanlig kjøtt eller til fisk.
 
Soppfylt løk
4 pers.
6 store løk
500 g frisk sopp
200 g ost
2 tykke skiver loff
2 ss smør
salt og pepper
1 bt kruspersille
2 stilker timian
1 beger rømme
Løken skrelles og kokes knapt mør i lettsaltet vann. La den renne godt av og avkjøles. Soppen renses og grovhakkes før den stekes i gyllent smør til fuktigheten er borte. Osten grovrives og blandes med
smuldret loff og den ferdigstekte soppen. Smakes til med salt og pepper, finhakket kruspersille og timian. Til slutt røres rømmen i . Skjær toppen av de avkjølte løkene, ta ut en del av innmaten som så finhakkes og blandes i soppfyllet som videre fylles tilbake i de uthulte løkene. Løkene plasseres over i en smurt ildfast form. Fyllet som er til overs, helles over i formen. Dekk formen med folie. Inn i ovn, 225 °C,- i 20 minutter. Ta av folien og la formen stå videre i 20 minutter. Serveres varm, gjerne med en grønn salat til og fersk gjærbakst.
 
Løkfisk
4 pers.
1 pk, ca. 400 g, frossen fiskefilet
1/2 boks hermetiske tomater
3 store løk
1 beger rømme
1 ts salt
1/2 ts pepper
litt reven muskatt
 
Fisken må halvtine før den skjæres i ca. 3 cm brede skiver som legges lagvis med løk i skiver i en romslig kjele. Pisk rømme og hermetiske tomater godt sammen og smak til med salt og pepper. Hell sausen over fisken. La det hele surre ved svak varme en halv times tid. Serveres varmt med kokte poteter og en grønn salat til.
 
Sterk gulasjsuppe
4 pers.
500 g storfekjøtt
400 g løk
3 hvitløkbåter
4 røde paprika
1 1/2 l kraft/buljong
1 1/2 l vann
2 ts karve
2 ts paprikapulver
2 bokser hermetiske tomater
1 liten boks tomatpuré
4 poteter
2 gulrøtter
ev. rømme
Kjøttet skjæres i store terninger som brunes i gyllent stekesmør. Løken skrelles og grovhakkes før den tas over i kjøttgryta. Finhakket hvitløk og paprika tas deretter over og det hele skal surre i stekefettet til
det blir blankt. Kraft og vann helles over. Ta i karve og paprikapulver. Hermetiske tomater og tomatpuréen helles i, og suppen kokes opp. Kok i ca. 45 minutter. Poteter og gulrøtter skrelles og skjæres i terninger som tas over i suppen, som igjen skal koke videre i ca. 20 minutter. Denne
gulasjsuppen skal være sterk og serveres rykende varm. Om nødvendig smak til med salt og pepper. Det setter en smakelig spiss med en klatt rømme på toppen av suppetallerknen. Fersk gjærbakst som tilbehør.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her