Lunkent og møkkete

Lunkent kjøtt og møkkete lokaler. Det er realiteten ved flere av Askims spisesteder.
Redaksjonen
05 November 2008 - 11:00

Resultatet av den uanmeldte storkontrollen av Askims ute- og spisesteder fredag kveld er ikke akkurat oppløftende.
 
Ifølge seksjonssjef Wenche Dørum ved Mattilsynet i Indre Østfold var det ved flere av spisestedene forhold som kan utgjøre stor helsefare for gjestene.
 
- Vi måtte ta i bruk hastevedtak, sier hun.
 
Vokser raskt
Tre spisesteder skilte seg spesielt negativt ut i kontrollen. Disse var Kaffebaren Kos, Arams Pizzeria og Efesos Restaurant.
 
- På Kos ble lettbedervelige matvarer oppbevart i romtemperatur. Noe av det var lunkent, faktisk. Kjølerommet, kjøleskuffen og kjøleskapet holdt dessuten altfor høy temperatur, sier Dørum.
 
Hun påpeker at bakteriene vokser fort når det blir varmt.
 
- Nettopp derfor skal maten oppbevares i null til fire grader - og kjøtt skal tines i kjølerom.
 
19 grader
Temperaturen var også problemet ved Arams Pizzeria. Her ble ikke kebabkjøttet som var satt til steking holdt ordentlig varmt.
 
- Kjøtt skal holdes over 60 grader, her ble det målt til 19 grader. Da blir det en rask vekst av bakterier, noe som er meget helsefarlig, sier Dørum.
 
Ved Efesos var det ifølge Mattilsynets seksjonssjef nedvasking og rydding som måtte til.
 
Skittent
- Gulv, vegger, skap, hyller og andre berøringsflater var skitne. Dette utgjør en smittefare, opplyser Dørum, som medgir at hun hadde ønsket seg et annet resultat.
 
- Jeg hadde gjerne sett at det var bedre. Spisestedene vet jo at kontrollene kommer, sier hun.
 
Hos mange av de andre stedene var det også ting å sette fingeren på, blant annet merking av kjøtt. Dette er blant annet viktig for å kunne spore kjøtt ved en eventuell matforgiftning.
 
Topp ved tre steder
Ved kun ved tre steder var alt i orden.
 
- Det var Siste Reis, Askim Folkets Kebab og Askim Kulturhus, opplyser overbetjent Rune Johnsen ved Askim politistasjon.
 
Han legger til at ikke alle stedene som var planlagt kontrollert ble sjekket.
 
- Vi har en mistanke om at jungeltelegrafen gikk. Visse steder var stengt da vi kom, sier Johnsen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her