Rabarbra er noe av det tidligste som høstes fra hagen og det er alltid stor stas når de første stilkene plukkes. Skåler med sukker hentes frem av ivrige småbarn og de syrlige stengene dyppes iherdig i sukkeret.
De tynne er best
Mange mener at rabarbra må høstes før St. Hans. Dette stemmer for så vidt, men du kan fint spise rabarbra i juli og august. De unge, tynne stilkene av planten har lavest innhold av oxalsyre og høyest innhold av eplesyre.
Flere gode oppskrifter med rabarbra
Det er dette som gir den beste smaken, derfor er det lurt å høste rabarbraen før St. Hans. Men har du glemt å høste den utpå sommeren, skal du vite at fløte og melk nøytraliserer det meste av oxalsyren.
Friske og sprø
Rabarbraen kan derfor fint brukes til mat hele sommeren om den kombineres med dette.
Stilkene skal være friske og sprø i både farge og konsistens. Husk å rense rabarbraen før bruk. Kutt av topp og bunn. Vask godt med vann og kutt stilkene opp i biter. Rabarbra skal bare koke noen få minutter for å beholde farge og smak.
TIPS 1: Fargen sitter i skinnet, og for å beholde den røde rabarbrafargen, kan du først koke avskjæret i 5 minutter i vann. Sile av kokevannet og bruke det til å forvelle de skrelte og oppkuttete stilkene i. Se flere kokketips
TIPS 2: Hvit sjokolade passer godt til smaken av rabarbra. Ved å hakke opp biter av hvit sjokolade og vende inn i moussen/fromasjen gir du sommerdesserten en ekstra kontrast. Vil du ikke kombinere flere smaker men ha en kontrast i konsistensen? Hakk opp små biter av rabarbra og vend dette inn i moussen/fromasjen. Se flere kokketips