Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.
For det første byr Geil Riesling Trocken 2013 (12316)på superb kvalitet for pengene. Den er elegant og fyldig i frukten med god syre og tydelig jordsmonnskarakter. En super matvin til retter som trenger både frukt og syre – og det har den mye av – som røykelaks og saftig kylling. Den har kvaliteter som du normalt må betale fire tiere mer for.
Ekstra gode druer
Legger du på 40 kroner, får du dens storebror, Geil Bechtheimer Riesling S 2013 (12317), som er et godt hakk opp i kvalitet. Selv om den rent formelt «bare» er på neste kvalitetsnivå, såkalt ortswein, det samme som franskmennene kaller village (kommune), forteller innholdet noe annet. Og ganske riktig har produsenten fylt opp med druer av ekstra høy kvalitet fra vinmarker i Bechtheim (Rheinhessen) hvor Weingut Oekonomierat Johann Geil holder til.
2013 var nemlig et utfordrende år, med blant annet svært lave avlinger. Så i stedet for å lage alle sine tre toppviner, fra enkeltvinmarker, i 2013, valgte Geil å la druene som normalt skulle blitt til Hasensprung, inngå i miksen for Bechtheimer – S. Dermed får denne vinen et ekstra løft som også lar seg smake. Den er kvalitets- og stilmessig på nivå med Geil Bechtheimer Hasensprung Riesling Spätlese Trocken 2012 (12319) siden den har den samme runde og «fete» fruktigheten som er typisk for riesling fra leirholdig jord.
Måtte temme syrene
Geils etter min mening aller beste vin, Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Spätlese Trocken 2012 (12318), kommer fra en vinmark med kalkholdig jordsmonn og er derfor en slankere men likevel svært kraftfull vin. Denne er nå utsolgt, men kommer inn i 2013-utgave senere i vår.
Også i deres enkleste riesling inngår druer fra toppvinmarkene, men da primært fra de yngste vinplantene. Det som ellers kjennetegner 2013 er et svært høyt syrenivå, og spesielt mye tartarsyre, som bidrar med bittertoner. For å dempe dette preget valgte produsenten å la vinen gjennomgå delvis malolaktisk gjæring.
Denne, som omdanner den skarpe eplesyren til den bløtere melkesyren, følger etter alkoholgjæringen og er noe man generelt unngår for hvitvin, og alltid for riesling. Men i 2013 ble det vurdert som nødvendig for denne produsentens «gutsriesling». Bechtheimer – S er laget på vanlig måte hvilket også innebærer skallkontakt under gjæringen og fem måneder på bunnfallet.
Også søtvin
Geil har også en søt vin å by norske forbrukere. Geil Bechtheimer Geyersberg Rieslaner Beerenauslese 2011 (33435)er laget av den noe uvanlige druen rieslaner som er en krysning av riesling og sylvaner og som er utviklet for å tiltrekke seg edelråte (botrytis). Denne BA-en som kommer fra kalkholdig jordsmonn, er fruktig og frisk med flott fylde og et godt potensial - og et usedvanlig godt kjøp som sine «brødre».