Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Lonardo Taurasi 2005 (99711) har akkurat det vi ønsker oss av en vin til smaksrikt lam eller vilt. Den har den unike kombinasjonen av ungdommelig preg og modne frukttoner, nesten tørket frukt, samt eksotisk touch.
Tydelig jordsmonnspreg
Aromaer som matcher lam og vilt veldig godt. I tillegg veldig god konsentrasjon, god sødme og friskhet som backes opp av faste men ikke aggressive tanniner. En fantastisk vin i dag, særlig etter en runde i karaffelen, samtidig som det er en vin for lang lagring.
Taurasi er en av de mest lagringsdyktige vinene i så vel Italia som verden for øvrig. Årsaken er å finne i druen aglianico som er unik for Campania og Basilicata. Når den vokser i det sterke vulkanske jordsmonnet i denne delen av Italia, oppnås en helt spesiell konsentrasjon og seiglivethet.
Allerede som ung har aglianco-viner er modent fruktpreg, som Lonardo Aglianico Irpinia 2008 (99710), også den en veldig god viltvin takket være god sødme og sitt intense jordsmonnspreg.
Konsentrerte viner
Forskjellen på de to er drueseleksjon. Først plukkes druene til den yngste vinen. Drueklasene som trenger mer tid og har størst potensial blir hengende til slutten av november, først da er tiden inne for å høste druene til de store taurasiene.
Cantine Lonardo har bare fem hektar å rutte med, og startet opp så sent som 1998. Deler av vinmarkene har 10-30 år gamle vinstokker. Men det finnes riktig gammelt plantemateriale på vingården. Druer fra de eldste før-phylloxera-plantene inngår i riserva-utgaven som kun er tilgjengelig for restaurantmarkedet her til lands. Disse gamle vinstokkene er bundet opp på den tradisjonelle måten som her kalles «a starseto» som betyr på et annet tre. Årsaken til at dette ble gjort var at det frigjorde plass på bakken til grønnsaksdyrking, en ganske vanlig form den gangen alle vingårder drev med polykultur.
Sjelden drue
Vinstokkene er fra 85 til godt over 100 år gamle og dyrket på samme måten som for de gamle aglianicoene, men kun med upodete stokker, noe som er mulig på grunn av det vulkanske jordsmonnet.
Les mer om andre hvite viner fra Campania