Godbiter i pollisten
Lei av pinot noir? Prøv frappato
Foto: (Giuseppe Portuesi)

Lei av pinot noir? Prøv frappato

Frappato er Sicilias svar på pinot noir. Og denne produsenten er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
29 Juli 2016 - 21:30

Ok, det er trolig ikke mulig å bli lei av pinot noir, men det som er sikkert er at det er like spennende med vin som har de samme egenskapene. Sicilianske frappato er en slik vinstil laget av den lokale druen med samme navn. Den er den bedre halvdelen av DOCG Cerasuolo di Vittoria, men den klarer seg helt utmerket alene som i Occhipinti Il Frappato 2014, en vin som har gledet nordmenn med sans for vin med tydelig terroiruttrykk i mange årganger allerede.

Sine beskjedne 12,5 prosent til tross, er dette en vin med både stor fylde og munnfølelse. Tanninene er runde og syren frisk, denne vinen kan du lagre lenge – minst 10 år. Da vil jordsmonnstonene bli enda mer tydelige etter hvert som frukten går over i sekundær- og tertiæraromaer som lær, krydder og tørket frukt. I øyeblikket har ni polutsalg denne vinen inne, men den lar seg selvsagt bestille med forholdsvis rask levering. 

Mer tanniner med nero d'avola

Bak denne lekkerbiskenen står Arianna Occhipinti som jevnlig forer blant andre nordmenn tørste på solmoden vin laget etter naturmetoden. Det gjør hun med en rekke viner, også av druen nero d’avola som er Sicilias mest kjente og utbredte røde drue og som i Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2013 får druer fra vinplanter som vokser i samme type jordsmonn som Il Frappato, men med en tydeligere tanninstruktur.

Arianna Occhipinti har sjarmert en hel vinverden med sine viner.

 

Selv om blandingen av nero d’avola og frappato har DOCG-status, er Ariannas SP 68 Nero d’Avola e Frappato 2015 en IGT som de andre. Det skyldes at forholdet mellom de to druene ikke er i henhold til reglementet. I denne Ariannas kanskje mest kjente vin er det frappato som ruler. Det gir en saftig og parfymert vinstil med veldig god frukt. Druematerialet kommer fra vinmarker med yngre plantemateriale enn de to enkeltdruevinene.

Nesten utryddet drue

Denne finnes også som hvitvin, men da med andre lokale druer som albanello og zibibbo (moscato). Albanello er en veldig sjelden drue som nesten er utryddet ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes, men som har en lang og gloriøs historie bak seg. Primært som søtvin.  SP 68 Bianco 2015 er imidlertid tørr. Og ikke minst en veldig kul vin som i større grad enn de røde uttrykker naturvintilnærmingen.

Det skyldes den oksidative karakteren og modne fruktpreget som kommer av den lange (15 dager) skallkontakten. Det gir en hvitvin med god struktur og lengde. Som alle andre viner fra Arianna snakker vi om en veldig god og allsidig matvin.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her