Havre er både sunt og godt. Dermed slår du to fluer i en smekk med disse havreflettene.
Eller kanskje tre, for gjærbakst er jo så hyggelig å holde på med.
Hjemme hos oss baker vi ofte gjærbakst i helgene. Da har vi den ekstra tiden som trengs for å få gjærbaksen god og saftig.
Ta deg tid
Det er ingen store hemmeligheter bak vellykket gjærbakst, men du må ta deg tid og helst ikke drepe gjæren underveis. Mange oppskrifter anbefaler å varme opp væsken til 37 grader slik at gjæren får en kickstart.
Under innspillingen av Hele Norge baker lærte jeg av bakemesteren Øyvind Lofthus at dette faktisk ikke er så viktig. I denne oppskriften har jeg varmet melken til 25 grader.
Elting og heving
Aller viktigst for å få en flott gjærbakst er eltingen og hevingen. Elter du gjærbaksten i 10-15 minutter, er du godt på vei til å få best mulig resultat.
Et annet tips er å steke baksten godt. Mange understeker baksten ved å steke den for kort eller ved for lav temperatur.
Disse havreflettene kan spises slik som de er eller du kan dele dem i to og spise dem med pålegg.
TIPS: Legg plastfolie over baksten når den skal etterheves. Det gir et flott resultat på baksten. Se flere kokketips