Varme sommermåneder fører til rekordinntak av kald kaffe og te. Konsulent Ann-Helen Johansen i Norsk Kaffeinformasjon gleder seg over at salget av iskaffe har eksplodert. Hun sier at folk også kan nyte iskaffe i sin egen hage eller i godstolen foran fjernsynet.
- Mange tror at de trenger espressomaskin for å lage iskaffe hjemme, men vanlig kaffe går like bra, sier Johansen.
Amerikansk trend
Det var først i forfjor at iskaffe tok av i Norge. I 1990 økte nemlig salget i dagligvarehandelen med 67 prosent, ifølge en markedsrapport fra analysebyrået AC Nielsen. I USA har det vært populært å lage iskaffe hjemme i flere tiår. Der borte er det vanlig å kjøle ned kaffen med isbiter av kaffe, og så blande i litt melk og sukker.
Johansen mener at vi kan lære av amerikanernes iskaffevaner.
- Iskaffe kan med hell serveres både som aperitiff og dessert, og som et alkoholfritt alternativ. Bruk vanlig sterk kaffe som er fersk, sier hun, og går i gang med å lage iskaffe basert på sine nyeste oppskrifter.
Fort gjort
- Rør gjerne sukkeret ut i den varme kaffen først. Hvitt sukker løser seg lettest opp, sier Johansen. Hun heller kaffe i blenderen sammen med jordbær og isbiter. - Hvis du har oppi en liten skvett fløte, får iskaffen en rundere smak, forteller Johansen.
Ann-Helens iskaffeoppskrifter:
Fremgangsmåte
Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte. Pynt - litt sitronmelisse og jordbær.
Sendt inn av
Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon
Fremgangsmåte
Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte.
Sendt inn av
Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon
Fremgangsmåte
Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte.
Sendt inn av
Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon
Fremgangsmåte
Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte.
Sendt inn av
Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon
Fremgangsmåte
Bland til jevn masse i blender eller food processor. Fyll opp med melk. Smak til med fløte og evt. litt karamellsirup. Pynt med daimkuler.
Sendt inn av
Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon
Fremgangsmåte
Fyll opp med sterk kaffe. 2 cl aprikossirup og 1 cl vaniljesirup (evt. utkok fra aprikoser med sukker og vann).
Sendt inn av
Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon
Fremgangsmåte
Fyll opp med melk - rør rundt.
Sendt inn av
Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon
Fremgangsmåte
Rist i en shaker til det skummer - hell tilbake i glasset. Fyll opp med melk. Smak til med fløte.
Sendt inn av
Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon