Mange vil nok si at å begynne juleforberedelsene i begynnelsen av november er en tanke tidlig, men skal du speke ditt eget pinnekjøtt bør du begynne i disse dager.
Det er langt enklere enn det du tror og de gode oppskriftene finner du nederst i artikkelen.
Tradisjonsmat
Pinnekjøtt har sine røtter i det gamle norske bondesamfunnet der saltet og tørket kjøtt var en viktig del av kosten.
Det har naturlig nok sitt opphav i områder med stort sauehold, og er en vestlandstradisjon fremfor noen.
Det er nok mang en vestlending som har gledet seg stort til julemiddagen hos svigerfamilien østpå når de har fått beskjed om at de skal få servert ribbe - og blitt litt skuffet når svineribba har kommet på bordet.
For kjært barn har mange navn, og pinnekjøttet er kjent som pinnribbe, julesteik, ribbesteik og smalaribbe for å nevne noen.
I dag er har hver tredje nordmann pinnekjøtt på menyen julaften.
De beste oppskriftene på pinnekjøtt
Saltet, tørket og røkt
Tradisjonelt ble ferske sauesider lagt i saltlake et par ukers tid før de ble hengt på et tørt, luftig og kjølig sted for å tørke.
Enkelte steder røkte de pinnekjøttet over grua som en ekstra konserveringsmetode, og mange i dag, spesielt på østlandet, sverger til den røkte varianten.
Det mange ikke vet, er at det å speke sitt eget pinnekjøtt er noe som de fleste av oss kan gjøre hjemme. Ingenting er vel bedre enn å invitere slekt og venner på hjemmelaget pinnekjøtt og vossakorv?
Hjemmelaget er best - lag din egen sild
Vossakorv enklere enn du tror
Vossakorv er en grov pølse som er en naturlig del av pinnekjøttmiddagen for mange, og du får neppe en bedre pølse enn den du lager selv.
Pølsemaking er for mange en stor utfordring, men når du først setter i gang er det en morsom, sosial hendelse for hele familien - og det er mye enklere enn du tror.
Her er det kun fantasien som setter grenser for hvilke varianter du kan lage! Tro oss når vi sier at du vil få et helt nytt syn på pølser til middag med hjemmelagde delikatesser!
Råvarene som for eksempel tarmen kan du bestille hos din lokale slakter eller gjennom de fleste ferskvaredisker.