Julemat
Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv

Hurra, det er snart jul. Hvorfor ikke speke ditt eget pinnekjøtt og lage dine egne pølser? Du bør sette i gang nå, for du trenger den tiden vi har frem til jul.
02 November 2013 - 10:00

Mange vil nok si at å begynne juleforberedelsene i begynnelsen av november er en tanke tidlig, men skal du speke ditt eget pinnekjøtt bør du begynne i disse dager.

Det er langt enklere enn det du tror og de gode oppskriftene finner du nederst i artikkelen.

Tradisjonsmat

Pinnekjøtt har sine røtter i det gamle norske bondesamfunnet der saltet og tørket kjøtt var en viktig del av kosten.

Det har naturlig nok sitt opphav i områder med stort sauehold, og er en vestlandstradisjon fremfor noen.

Det er nok mang en vestlending som har gledet seg stort til julemiddagen hos svigerfamilien østpå når de har fått beskjed om at de skal få servert ribbe - og blitt litt skuffet når svineribba har kommet på bordet.

For kjært barn har mange navn, og pinnekjøttet er kjent som pinnribbe, julesteik, ribbesteik og smalaribbe for å nevne noen.

I dag er har hver tredje nordmann pinnekjøtt på menyen julaften.

De beste oppskriftene på pinnekjøtt

Saltet, tørket og røkt

Tradisjonelt ble ferske sauesider lagt i saltlake et par ukers tid før de ble hengt på et tørt, luftig og kjølig sted for å tørke.

Enkelte steder røkte de pinnekjøttet over grua som en ekstra konserveringsmetode, og mange i dag, spesielt på østlandet, sverger til den røkte varianten.

Det mange ikke vet, er at det å speke sitt eget pinnekjøtt er noe som de fleste av oss kan gjøre hjemme. Ingenting er vel bedre enn å invitere slekt og venner på hjemmelaget pinnekjøtt og vossakorv?

Hjemmelaget er best - lag din egen sild

Vossakorv enklere enn du tror

Vossakorv er en grov pølse som er en naturlig del av pinnekjøttmiddagen for mange, og du får neppe en bedre pølse enn den du lager selv.

Pølsemaking er for mange en stor utfordring, men når du først setter i gang er det en morsom, sosial hendelse for hele familien - og det er mye enklere enn du tror.

Her er det kun fantasien som setter grenser for hvilke varianter du kan lage! Tro oss når vi sier at du vil få et helt nytt syn på pølser til middag med hjemmelagde delikatesser!

Råvarene som for eksempel tarmen kan du bestille hos din lokale slakter eller gjennom de fleste ferskvaredisker.

 

Slik lager du pinnekjøtt

Slik lager du pinnekjøtt

Fremgangsmåte

Gni alt kjøttet inn med salt og legg det i et kar eller trau med bunnen dekket av salt. Strø over salt så det dekker ribben.  Pass på å gni saltet godt inn i de kjøttfulle delene av ribbesiden.

Sett kjølig (0 til 10° C) i 3 dager.

Ta opp ribben, skyll av saltet og tørk godt med papirhåndkle.

Heng ribben til tørking på et luftig og kjølig sted i 6-8 uker. Kjeller eller loftsbod fungerer utmerket, men pass godt på at det er god lufting der.

Tips: Det er ikke så veldig mye som kan gå galt når du lager pinnekjøtt, men kjøttet krever litt oppfølging.

Du bør kikke på pinnekjøttet ditt en gang annenhver dag. Klem på det og følg med på om det mugner. Dette kan skje hvis det ikke er god nok ventilasjon eller at luftfuktigheten er for høy.

Hvis uhellet er ute må du børste av muggen og vaske med saltlake. En bordvifte kan ofte hjelpe på med ventilasjonen slik at luften i boden ikke blir for stillestående. Henger kjøttet ute, må du følge med på temperatur og luftfuktighet.

Det kan være at du vil få en ørliten avrenning fra kjøttet helt i begynnelsen av tørkeprosessen, så sett gjerne noe under for å ta av eventuell væske.

En annen utfordring kan være dyr som kan komme til kjøttet, noe som lett kan unngås ved å la kjøttet henge i for eksempel en jaktpose.

Slik får du perfekt pinnekjøtt

De beste oppskriftene på pinnekjøtt

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget vossakorv

Hjemmelaget vossakorv

Fremgangsmåte

  1. Fårekjøtt/lammedeig og medisterdeig males sammen en gang på kvern med grov hullskive (6 mm). Bland i saltet og la det hele stå kaldt til neste dag. Har du ikke en kjøttkvern kan du snakke med slakteren din og få han til å kverne kjøtt for deg.
  2. Bland potetmel og krydder i kald kraft eller vann/melk. Elt deigen forsiktig mens den spes med blandingen. Deigen må ikke arbeides for mye.
  3. Skyll tarmen godt i håndvarmt vann og klem ut vannet, før den fylles med deig ved bruk av pølsestopperen. Man kan også bruke pølsehorn som kan settes på kvern/kjøkkenmaskin.
  4. Bind i 40 cm lengder. Pølsene røkes i for eksempel en ABU-røkovn, før de trekkes i lettsaltet vann i ca 20 minutter.

 De beste pølseoppskriftene

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Maptrat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mild kålrotstappe

Mild kålrotstappe

Fremgangsmåte

Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.

Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Tips: Serverer du denne til pinnekjøtt, kan fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.

Perfekt pinnekjøtt

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her