La våren komme

Når vårluften stryker mildt over ansiktet, sendes signaler om vårlig føde til magen. La det bli vår i glasset også.
Aase E. Jacobsen
07 April 2005 - 14:31

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Selv om asparges i likhet med andre såkalte primører - årets første grønnsaker - selges året rundt, er det fristende å servere nettopp asparges for å markere at nå er det vår i lufta. Billig luksus er det uansett, det eneste elementet av ekstravaganse er vakteleggene som godt kan erstattes av vanlige hønseegg, men velg da helst økologiske eller egg fra frittgående høner.

Å finne den ultimate vinmatch til denne retten er ikke lett. Både asparges og egg er noen særinger som skaper problemer i møtet med vin. Det eneste sikre er at den må være hvit. De fleste hvite kandidater har imidlertid et eller annet problem, ikke skal den være for skarp i syrene, ei heller for bløt, ikke skal den være for tropisk søt i frukten og heller ikke for grønn/umoden, ikke må den ha noe forstyrrende elementer som tanniner fra fatlagring og ikke for høy alkohol.

Det finnes imidlertid etablerte sannheter som at asparges og viner av druen sauvignon blanc passer sammen. Det er fordi vinen ofte har såkalte vegetale - eller grønne - toner og en litt crispy munnfølelse som passer godt sammen med konsistensen i perfekt kokt asparges. Men for å matche vår rett må den imidlertid ikke har for mye av de ekstreme sauvignon blanc-tonene, en noe mer tropisk fruktig stil fungerer langt bedre. Slik vin finner den blant annet i sauvignon blanc fra Chile. Vel å merke den ekte utgaven og ikke den mer rustikke sauvignonasse eller sauvignon vert som er den mest utbredte på de breddegrader og som ofte betegnes som bare sauvignon.

Millaman Sauvignon Blanc 2006 (31509) er en verdig representant for de chilenske sauvignon blanc'ene. Akkurat passe med tropisk fruktsødme samtidig som den har de druetypiske aromaene som stikkelsbær, solbærblader og grapefrukt. Syrene er bløte men friske nok til å rense opp og den lette bitterheten i ettersmaken gjør ingen skade, ei heller det relativt høye alkoholinnholdet.

Riesling er en annen aspargesvenn, forutsatt at vi snakker om en helt ung utgave som ikke har rukket å utvikle de karakteristiske petroleumsaktige aromaene. Dopff & Irion Cuvée René Dopff Riesling 2013 (2996) får bare så vidt godkjent som asparges og egg-partner. Hvis du ikke har noe i mot ørlite restsødme er Thanisch Riesling Classic 2007 (14451) et minst like godt alternativ.

En ting er hvilke vintradisjoner som forbindes med asparges, en annen er hva helheten i retten uttrykker, og så vel risottoen som parmesanen peker mot Nord-Italia. Verken sauvignon blanc eller riesling kan konkurrere med en god soave og hoveddruen garganega (epler, pærer og sitrus er aromabildet) overfor denne retten. Men det nytter imidlertid ikke med de enkleste typene. Pieropan Don Pedro Soave Classico 2013 (31940) tilhører tetsjiktet og har i denne årgangen en dose ekstra søt frukt balansert av behagelige syrer som gjør møtet med aspargesen og egget svært så harmonisk.

Laget på basis av omtrent samme druemiks er Cavalchina Bianco di Custoza 2014 (13795). Også den en vellykket match til retten.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Asparges og risotto på Milano-vis

Asparges og risotto på Milano-vis

Fremgangsmåte

  1. Brekk av den nederste delen av aspargesene og skrell dem.
  2. Kok opp lettsaltet vann og la aspargesene koke i 3-4 minutter til de er nesten møre. Ta opp og skyll i kaldt vann.
  3. Stek vakteleggene i usaltet smør i et knapt minutt (3-4 minutter for hønseegg) til hviten er fast og plommen fortsatt flytende.
  4. Risotto:
  5. Smelt smør og surr sjalottløk og gulrotterninger ved middels sterk varme i en tykkbunnet kjele til grønnsakene blir blanke og litt myke.
  6. Tilsett risen og hvitvinen og surr videre til vinen er fordampet. Hell på kraften og kok opp.
  7. La risen koke ved svak varme i ca 15 minutter (den skal ikke være helt tørrkokt men heller ikke helt flytende og risen skal ikke være hard men heller ikke overkokt).
  8. Rør i smør og ta risottoen av varmen. Rør i parmesan. Server umiddelbart.

I mellomtiden har du kokt asparges og stekt eggene.

Anretting:
Fordel risotto utover tallerkenen. Legg aspargesen oppå og stekt egg på toppen. Dryss over parmesan og pynt med kjørvel.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her