Godbiter i pollisten
Kultviner som imponerer

Kultviner som imponerer

Om du er hekta på pinot noir, er Rhys et navn du bør merke deg først som sist.
Aase E. Jacobsen
09 Mai 2018 - 13:45
Horseshoe vineyard - utsikt ned mot syrah- og chardonnayparsellene.
Jordsmonnet i Horseshoe har sedimenter av leirskifer og kalkstein i bunnen.

Utvalget av californisk pinot noir har eksplodert de siste årene, og det fortsetter å vokse. Nå også med Rhys – en kultprodusent innen sjangeren. Forbered deg på viner med mye karakter, ikke billig, men dette er viner som mange gjerne vil ha kloa i. Rhys Vineyards produserer 60.000 flasker årlig fordelt på en rekke etiketter i god burgundstil, og med en stadig sultnere lokalmarked, er det lett å forstå at produsentens viner er strengt fordelt. Heldigvis også tilgodeses det norske markedet.

Alarmbjellene ringte allerede da jeg smakte Rhys’ Horshoe Vineyard Chardonnay 2013 – wow, dette er jo en chardonnay med en rødvins struktur, og en karakter som ikke ligner det du vanligvis forbinder med californisk chardonnay.

Gjæringen med druenes egne gjærsopper foregår i åpne ståltanker.
Chardonnayen kan bruke et helt år i fatene på å gjære ferdig.

Da jeg fikk Horseshoe Vineyards Pinot Noir 2014 i glasset, var jeg solgt. For en imponerende vin – en californisk pinot noir med grand cru-struktur, men likevel med California-pinotens enorme sjarm og mykhet.

Druematerialet kommer fra samme vingård. Horseshoe Vineyards kjennetegnes ved høy beliggenhet i Santa Cruz Mountains, men beskyttet fra den kjølige vinden fra Stillehavet som ligger halvannen mil unna. Den avkjølende faktoren er her som ellers i de kystnære delene av California, tåkelaget som dekker landskapet om formiddagen. San Francisco Bay ligger i øst og bidrar også med ventilering. Chardonnayparsellene ligger fra 450 m.o.h og oppover og pinot noiren dyrkes ved inntil 540 m.o.h. Jordsmonnet med et tynt topplag av vulkansk aske og sedimenter består av leirskifer og kalkstein i bunnen. Fra eiendommens «varmeste» parseller kommer Horseshoe Vineyards Syrah 2012 – en tørr og strukturert syrah med godt lagringspotensial.

Fra samme produsent, men en annen vinmark, kommer Alpine Vineyard Pinot Noir 2014. En friskere og lysere pinot-stil, og det til tross for at Alpine bare ligger 800 meter unna Horseshoe. Forskjellen er at denne vinmarken er litt mer påvirket av Stillehavets avkjølende evne, men fortsatt lite utsatt for vind. Vel så viktig for å forklare forskjellen i stil, er at jordsmonnet er mer kalkholdig.

Alpine vineyards' østvendte parsell Swan Terrrace ligger nedenfor Hillsides som er sørvendt og gir de aller kraftigste pinot noir-ene herfra.
Jordsmonnet i Alpine er mer kalkholdig.

Bak Rhys Vineyards står Kevin Harvey som debuterte som vinmaker i 2004 med god hjelp av formuen han hadde bygd seg opp fra data- og finansbransjen. Etter hvert ekspanderte han også til Anderson Valley i Sonoma. I 2014-årgangen lanserte de også superutgaver av Horseshoe og Alpine som har fått havnet Hillsides Pinot Noir. De er dessverre ikke i Norge.

Santa Cruz Mountains på sin side er en liten AVA med totalt 250 hektar. På den andre siden av «fjellkjeden» San Andreas Fault som deler området på langs, ligger en langt mer berømt produsent, nemlig Ridge.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her