Drikke
Kultvin fra Australia til knallpris

Kultvin fra Australia til knallpris

Denne rødvinen konkurrerer med mange chateauneuf-du-paper når det kommer til eleganse og kompleksitet.
Aase E. Jacobsen
16 Januar 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men den superlekre Ochota Barrels The Green Room Grenache Syrah 2013 (9479)med sin nydelige frukt og gode konsentrasjon koster mindre enn de franske klassikerne. Og det til tross for at den er en vin med kultstatus laget i et veldig lite antall. Av totalt 2500 flasker har hele 640 funnet veien til Norge, så det burde blir muligheter for en smak for alle som er nysgjerrige på den nye australske bølgen.

Les om andre «nyveiv»-produsenter

Bølgen går ut på å vende ryggen til det kommersielle inntrykket verden har av Australia ved å vise fram det store potensialet som har vært der hele tiden, men som ikke har fått den samme backingen i form av markedsinvesteringer som de store varemerkene.

Gamle vinstokker

Mange av dem som står bak denne bølgen er unge vinmakere som har reist mye rundt i verden, både for å jobbe eller bare for å oppleve. Vel tilbake i hjemlandet har de kanskje tilfeldigvis kommet over en skatt i form av en vinmark med steingamle vinstokker som ingen vil ha. Som folkene bak Ochota Barrels.

Eller rettere sagt, Taras og Amber Ochota bestemte seg for å finne slike skatter etter å ha turnert USAs vestkyst med vinglass og surfebrett i 2000.

Beste produsent i 2013

De ville lage såkalt «super premium wines» - altså viner i det absolutte toppsjiktet. Det er lett å bifalle Sydney Morning Herald/ Melbourne Age Good Wine Guide i at de har lyktes. Ochota ble nemlig Best New Australian Winery i 2013.

Vinene er laget etter naturlige metoder med mye håndarbeid. Under gjæringen dyttes «hatten» som dannes av skallene ned for hånd. Siden hver klase vurderes separat, og først plukkes når den er perfekt moden, er det ofte at (de modne) stilkene får bli med i gjæringen. Druene tilsettes ingenting, heller ikke gjær. Men fatmodning må til, mener Taras som er vinmakeren av de to, og som for øvrig har jobbet i blant annet Italia med å lage volumvin for det svenske markedet.

Jobber fortsatt for andre

Og ikke minst sammen med en rekke av både Australias og Californias hotteste produsenter som henholdsvis Two Hands og Nepenthe og Kunin, Bonnacorsi, Arcadian, Schrader, Outpost samt ikke minst Hartley-Ostini Hitching Post, kjent fra filmen Sideways. Men det var før 2008 da de etablerte Ochota Barrels. Fortsatt tar Taras på seg oppdrag for andre produsenter som Revenir.

For til sammen eier paret bare en halv hektar med veldig gamle vinstokker som ligger like ved vinkjelleren i Lenswood, rett utenfor Adelaide, og tilhører dermed McLaren Vale vinområde. Men de kjøper også druer annet sted fra. Druene til The Green Room kommer fra en «hemmelig» vinmark i den vestre delen av McLaren, med 65 år gamle ekstremt lavtytende vinstokker.

Les mer om McLaren

Det kjennes på smaken. Jeg kan nesten ikke vente på fortsettelsen. Og den kommer allerede i mai med A Forest Pinot Noir 2013, Fugazi Grenache 2013 (vinmark plantet i 1947) og Slint Chardonnay 2013 fra en vinmark nær vinkjelleren som for øvrig ligger ved 550 m.o.h.. Alle tre vil koste rett under 300 kroner. Og det er faktisk det samme som i USA.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her