Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Modellen for Julian og Carolann Castagnas viner er udiskutabelt Europa, men de gjør likevel alt på sin måte. Deres «cote-rotie-kopi», Castagna Genesis Syrah 2006 (5548), er en ren syrahvin. Som har alt man kan forvente av den nordre Rhône-dalens kjøttaktige mineralske karakter. Samtidig har den Australias umiskjennelige gode modne frukt.
Imponerende konsentrasjon
Dette til sammen gir en vin med virkelig stor munnfølelse. Her er ingen skarpe kanter, heller ingen tørr avslutning. Bare veldig mye god vinsmak.
Som sagt, ikke billig, men denne vinen må du altså sammenligne med andre av klodens toppviner. Selv deres enkleste vin, Castagna Adams Rib The Red 2010 (5176), har imponerende konsentrasjon. Så er den også påtenkt en annen rolle enn den har i dag. De er bare ikke helt fornøyde med kvaliteten ennå.
Ingen barolokopi
Nebbiolo og Australia, er det noe godt da, tenker du kanskje. Men dette er ingen barolokopi, innslaget av shiraz gir en mørkere stil, men Castagnas signaturfrukt er her samt flotte tanniner og gode syre. Når Julian og Carolann omsider blir fornøyd med sine nebbiolodruer, må vi kunne forvente enda mer, eller?
Dragningen mot Italia gir seg også utslag i en chiantiinspirert sangiovese, Castagna Chiave 2010 (5550), som avslører sin opprinnelse ved å ha en lett australsk aksent. Den er preget av modne røde frukter, lær og litt trevirke i retning «botte». Veldig god friskhet og samtidig god konsentrasjon og fine, men likevel myke tanniner.
Innenlandsklima
Castagna holder til i Beechworth som er en av det nordøstre Victorias mindre kjente, men ikke mindre interessante underområder takket være den beliggenheten på rundt 500 m.o.h. som sørger kjøligere vekstforhold. Det er særlig forskjellen mellom dag- og nattemperaturer som bidrar til dette, for Beechworth har innenlandsklima, og i Sør-Australia er det synonymt med en varm og tørr vekstsesong.
Castagna-paret tilhører Australias foreløpig lille, men stadig voksende skare av unge ambisiøse alternativt tenkende vinprodusenter. Her jobbes det biodynamisk, ingen tilsetting av gjær, ingen klaring eller filtrering og minimal bruk av svovel. Selv den lange og utfordrende transporten til Europa er gjennomtenkt all den tid vinene sendes med containerskip som ikke stopper i havner rundt ekvator. I tillegg føres det logg over temperaturen gjennom hele transporten.
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.