Krydret ventetid

Mens vi venter på årets ferske lammekjøtt, må vi nøye oss med det nestbeste, nemlig lammepølser, og det i en riktig så varmt krydret versjon. Ingen dårlig erstatning, spesielt ikke når du kan kose deg med en god rødvin til.
Aase E. Jacobsen
04 September 2003 - 13:09

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er ennå litt tidlig for fårikål og annet godt du får ut av en nyslaktet lammeskrott. Men i butikkhyllene finner vi alltid pølser, så vel ferske som spekete, av lammekjøtt eller kvernet sådant slik at du kan lage dine egne boller. Alt dette er ingredienser som på et blunk gir en super rett.  Svært lettlaget inspirert som den er av en rett laget av frosne grønnsaker, også selv om vi velger å gå via friske sådanne. Noe annet er utenkelig og utilgivelig nå midt i den mest bugnende grønnsakshøsten.

Feminint eller med trøkk
Lam i form av fersk eller speket pølse er smakskraftig, fordi slike pølser enten er krydret eller fordi tørket lammekjøtt har mye karakter, også i en slik lun salat som denne. Derfor må vinen - og den skal være rød - ha nok smak, om enn ikke veldig kraftig, for å følge opp. Det viser seg å bli en ganske lett match, også hvis du ikke har altfor mye å rutte med. For billige sørfranske Oléa Signature 2008 (33850) klarer seg ganske så bra mot denne lune men likevel varme salaten. Som navnet antyder en feminin vin med søtlige bær samt kaffe og sjokolade i så vel duft som smak. Veldig bløt og lettdrikkelig med fin friskhet i finishen. En god drikkevin som altså også kan følge en rett som dette.

Det sørlige Frankrike benytter seg av et stort antall ulike druer for sine rødviner men det er likevel fem druer som dominerer grenache, cinsault, mourvèdre, carignan og syrah. I Oléa er det kun de to beste av disse druene, nemlig syrah og grenache som er brukt. Så også i Clos des Baumelles 2001/2002 (20102) som ligger helt sør i Rhône-dalen, nærmere bestemt i vinområdet Côtes de Lubéron, som kan skilte med betydelig mer trøkk enn Oléa.

Clos des Baumelles er en utpreget matvin med gode syrer og fine tanniner og med akkurat nok sødme til å møte krydderet i maten. En vin som er vel så godt rustet til å gjøre en god jobb mot denne retten med inspirasjon fra Nord-Afrikaka og Midt-Østen er selvsagt libanesiske Ch. Ksara Réserve du Couvent 2000/2001 (40137). En meget tiltalende vin med mye større kompleksitet enn de sørfranske, men likevel med klare likhetstrekk for her er det fyldig fruktsødme, krydder- og jordsmonnspreg, gode syrer og tanniner. Innflytelsen i de siste århundrer hva angår druetyper og vinstil i Libanon kommer nettopp fra Sør-Frankrike.

Ksara er imidlertid en ganske moderne libaneser med modning i nye franske eikefat. Langt mer tradisjonell stil finner vi hos legendariske Musar, og deres uforlignelige Hochar Père et Fils 2007 (31868) - og enda så er dette bare nest beste vin fra den kanten. Hochar er perfekt til lam i alle tenkelige krydrete versjoner også denne, og grunnen til at den er så fleksibel er kombinasjonen av bærsødme, topp friskhet og fine tanniner. I tillegg er det en vin du ikke glemmer så lett, som sitter i hjernebarken noen dager. Og da som et varmt godt minne.

Lun couscoussalat med grillet lammepølse

Lun couscoussalat med grillet lammepølse

Fremgangsmåte

  1. Hell kokende vann over safrantrådene eller rør ut den malte gurkemeien.
  2. La stå i 10 minutter.
  3. Tilbered couscousen i henhold til pakkens bruksanvisning og bland i det gule vannet og smør. Hold den varm.
  4. Kok opp vann og la gulrotskivene koke i 1 minutt. Skyll i kaldt vann.
  5. Kutt de soltørkete tomatene i biter. Skjær tomatene i båter og fjern frøene, kutt i terninger. Varm opp olje i en panne og fres løk, hvitløk, pinjekjerner og bladpersille.
  6. Ha oppi tomater, harissasaus og sitronsaft.
  7. Bland i couscousen.
  8. Grill pølsene eller steik dem i varm panne. Skjær i skiver og bland inn i coucousen eller legg dem på toppen. 
  9. Server med grønn salat og godt brød, gjerne pita.

Tips: Harissasausen kan sløyfes - eller økes til det dobbelte for de som liker at det smeller.

Flere retter med couscoussalat 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her