Oksehalegryte er veldig fransk. Rustikt og kraftig. Her trengs viner med skikkelig kraft. Og da er det normalt vanskelig å stille opp med de rimeligste alternativene. Men denne gangen er vi heldige, for to viner i mellomprissjiktet gjør en hederlig innsats overfor all denne smakskraften.

Marc Kreydenweiss Les Grimaudes er ikke en typisk boksevin. For denne tilhører en helt annen kvalitetsklasse enn det du forbinder med slik vin. Denne type vin hører normalt hjemme i flaske, og når den i tillegg er laget av en meget seriøs produsent, er det i seg selv en garanti for kvalitet. 

Heller flaske?

Her er en god dose av modne skogsbær, krydder, urter og jordsmonnskarakter. God fylde, syre og fine tanniner. Alle elementer vi trenger for å hamle opp med oksehalene. 

Hvis du insisterer på flaske, kommer redningen i form av en annen rimelig vin, nemlig en ra Gascogne, noe lenger mot vest. Her er det helt andre druer som råder grunnen, tannat og cabernet-er. Plaimont Terroirs de Tilhet La Réserve 2015 er laget av en av områdets mest solide produsenter, kooperativet i Saint Mont, og en utmerket representant for hvordan vinene derfra smaker. Den er selvsagt svært ungdommelig med saftige bær og noe krydder i både nese og munn. Men den har gode syrer og tanniner som er velkomne i møte med oksehalegryta. En god matvin men som krever sitt. 

Går vi tilbake til syrah som er en utrolig fleksibel drue, men beveger oss lenger østover, til Rhône, finner vi en utrolig flott kandidat i Colombier Crozes Hermitage 2015. Denne vinen er en drøm i seg selv og ikke minst til prisen. For selv om du måtte synes at drøyt to hundrelapper er er drøyt for ditt budsjett, er den verdt hver krone og vel så det. Meget konsentrert bjørnebærpreg som fylles ut med krydder og jordsmonn, gode  syrer og silkemyke tanniner. I avslutningen kommer bjørnebær- og jordsmonnspreget tilbake. 

Utrolig sjarmerende

Men selv om dette er en franskinspirert rett, vil vin fra andre land passe godt også. Fra Italia og Toscana kommer Barco Reale di Carmignano 2014. En ikke helt tradisjonell vin derfra siden den inneholder cabernet  i tillegg til selvsagt sangiovese og canaiolo. De to tilleggsdruene gjør at denne vinen er noe tøffere enn andre sangioveseviner på dette kvalitetsnivået. Dessuten har den fått en viss dose med fat, men brukte sådanne, som også bidrar med litt tanniner.  Men i møte med fet mat som oksehalegryta kommer vinen helt til sin rett. Og blir utrolig sjarmerende.

Like innbydende om enn i en helt annen stil er Marqués de Murrieta Ygay Reserva 2012 fra Marques de Murrieta Rioja og Spania. En favoritt nesten uavhengig av årgang. Denne utrolig elegante vinen er laget av en av de aller mest tradisjonelle bodegaene i Rioja. Det betyr at vinene får ligge lenge på fat, og at det kun brukes velbrukte amerikanske fat. Murrieta kan vel skryte av å ha de aller mest velbrukte fatene, i alle fall er de innvendig dekket av et så tykt lag med vinstein som er avleiringer av vin, at fatets nyttevolum er betydelig redusert.

Gå for mørkt øl

Fatkarakteren til Murrieta-vinene, også denne, skiller seg derfor fra de fleste andre Rioja'er.  Det er langt mer kompleks og gir assosiasjoner til trevirke fra andre breddegrader enn våre, så som sandeltre og mahogni. Til å stå i mot denne lange fatlagringen brukes vin med høye syrer og flott frukt. Rioja-vinene er ikke de mest tanninerike på jord, men denne har akkurat nok til å klare den krevende oksehalegryta. En deilig match.

Men vi må ikke glemme ølet. For her kommer et rikt mørkt øl til sin rett. Som butikkølet Hansa Spesial Bayer fra Hansa Borg Bryggerier, som har akkurat passe mengde sødme og bitterhet til å ta denne gryta. Har du lyst å prøve et øl med litt mer alkoholstyrke, er Nøgne Ø India Pale Ale et sikkert valg. Et spennende alternativ og et godt matøl, spesielt til rikere retter som dette, er amerikanske Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale Smokestack Series

Vil du ha et øl som virkelig setter spor, er Tilquin Oude Gueuze a l'Ancienne det aller beste til. Men dette ølet er såkalt surøl, og ikke noe alle vil like. 

På neste side finner du oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 07. mars

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter

Smak mat og vin i kombinasjon med sommelier og tidligere kokk på Noma, Thea Engvik, som guider deg gjennom kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her