Kooperativ suksess

I Honduras samler kooperativene allerede hver tiende kaffebonde som kan se en lysere fremtid i møte.
Aase E. Jacobsen
18 September 2006 - 16:12

Honduras er blant de mindre kaffeproduserende land i verden med mindre enn én prosent markedsandel. Kaffen dyrkes av 100.000 små bønder som ikke har hatt noen innflytelse på omsetningskjeden, før inntil nylig. Avhengigheten av kaffeoppkjøperne som representerer storkapitalen har vært total siden det har vært den eneste salgskanalen for råvaren. Og kilde for finansiering, som regel på svært tøffe og nærmest urealistiske vilkår, for at bøndene skulle kunne investere i blant annet gjødsel og nye planter. En klassisk modell som vi kjenner igjen fra andre utviklingsland. Fremveksten av kooperativer har gitt de tilsluttete kaffebøndene en helt ny virkelighet. Og mange av disse kooperativene leverer kaffe til Max Havelaars internasjonale kafferegister for godkjenning.

10.000 bønder
-Siden kaffebøndene får en høyere pris for kaffen som går til Max Havelaar, anstrenger de seg til det ytterste for å levere kvalitet. Det betyr altså at Max Havelaar er ensbetydende med den beste kaffen kooperativene kan levere, forteller Dagoberto Suazo Zelaya, president i sentralen som organiserer 52 kooperativer i Honduras bestående av i alt 10.000 små kaffebønder.

- Kvalitetsaspektet er viktig siden dagens konsumenter ikke velger Max Havelaar alene utfra et solidaritetsmotiv, men fordi det er en kvalitetsgaranti. Max Havelaar aksepterer kun det beste, understreker han.

Kaffebøndene får dessuten bedre pris for organisk dyrket kaffe. De små kaffebøndene driver for øvrig tilnærmet organisk dyrking siden de aldri har hatt råd til å kjøpe verken gjødsel eller kjemiske preparater mot sykdommer, ugress og skadedyr. Deres kaffebusker er derfor svært motstandsdyktige mot sykdommer og annet fra naturen av. Men for å kunne kalle kaffen organisk må kaffebonden selvsagt tilfredsstille helt spesifikke krav. Dessuten koster sertifiseringen mye mer enn et lite kooperativ har råd til.

Dårlig blanding
Kaffehandelen fungerer normalt på følgende måte i Honduras, som i svært mange andre kaffeproduserende land: Kaffemeglere reiser rundt og kjøper opp kaffebønner fra de mange små bøndene i et begrenset område. Alt blandes, dårlig kvalitet med topp kvalitet, og det betales ikke noe ekstra for den beste kvaliteten.
- På denne måten har kaffe fra småbønder fått ry på seg for å være av dårlig kvalitet, men det er altså ikke her problemet ligger, påpeker Zelaya.

I 1994 ble sentralen etablert, men det var først i 1997 at organisasjonen fikk godkjenning. Og enda et halvår før eksportlisensen var på plass. Det lokale byråkratiet brukte tre og et halvt år på saksbehandlingen, et ikke ukjent fenomen i denne delen av verden. Saksbehandlerne ble utsatt for heftig lobbying fra det som på folkemunne kalles kaffemafiaen som er sterkt kritisk til utviklingen kooperativene representerer. Zelaya kan også fortelle om at mange kaffebønder ble presset av mafiaen til å la være å slutte seg til det nye systemet.
- De kalte oss kommunister og venstrevridde og truet med å trekke tilbake lån de hadde gitt til kaffebøndene og sørge for at de ikke fikk solgt kaffen sin, sier han.

Stor pågang
Kaffemafiaen har selvsagt direkte aksess til den økonomiske og politiske makten i Honduras. Det nasjonale kaffeinstituttet som finansieres av kaffeeksportørene kontrollerer alt. En stor del av landets velstående familier har bygd sine formuer på kaffe, og deres posisjon er nå truet siden en økende andel av kaffebøndene velger kooperativene.

- Pågangen er større enn vi klarer å håndtere, derfor trenger vi å konsolidere stillingen, å utvide administrasjonen og ikke minst markedene før vi kan knytte flere kooperativer til sentralen, hevder Zelaya. På sikt er målet å representere 70.000 av de små kaffebøndene.
 
Tidligere upublisert artikkel fra 2000.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her