- Styret vil understreke at vi har behandlet to separate granskinger. Offentligheten har i stor grad sett disse sakene i sammenheng, men både de granskedes rolle og grunnlaget de er vurdert på er ulikt. Vi har behandlet hver sak individuelt, derfor er det naturlig at utfallet også er ulikt, understreker styreleder Harald Arnkværn.
Styret i AS Vinmonopolet har behandlet følgende saker:
Ved styrets behandling ble hver enkelt ansatt vurdert individuelt og i forhold til den enkeltes overtredelse av Vinmonopolets etiske regler.
Vinmonopolets regler for tidsperioden er arbeidsreglement datert 22.11.1989, nytt arbeidsreglement datert 26.06.2001 samt Reglement fastsatt 08.02.2002.
For en av de to som vurderes oppsagt foreligger det dissens i styret, i det et mindretall mente at endringsoppsigelse burde være tilstrekkelig.
I de tilfelle oppsigelse eller endringsoppsigelse skal vurderes vil det skje individuell behandling og saksbehandling etter arbeidsmiljølovens regler, - herunder drøftingsmøte etter aml § 57 før endelig vedtak eventuelt treffes. Styret gir administrasjonen fullmakt til å igangsette den prosess arbeidsmiljøloven. krever forut for vedtak om oppsigelse/endringsoppsigelse, samt eventuelt å fatte slikt vedtak.
De berørte er informert om styrets vedtak. Vinmonopolet har informert hver enkelt om sine rettigheter og muligheter for bistand, og tilbudt hjelp til den enkelte gjennom de støttetiltak Vinmonopolet selv kan tilby.
Styret har behandlet saken på grunnlag av faktumrapport fra Helge Kvamme, PricewaterhouseCoopers og arbeidsrettslig vurdering innhentet fra advokat Trond Stang, Advokatfirmaet Schjødt.
Når det gjelder reisen til Verona legger styret vekt på at denne skjedde etter invitasjon fra det italienske utenriksdepartement/italienske ambassade, og at det var en ren fagmesse hvor det var naturlig at administrerende direktør har deltatt, - og at kostnadene ble dekket av den italienske stat/messearrangøren og ikke av leverandører til Vinmonopolet.
Styret legger til grunn at administrerende direktør ikke har misligholdt sin arbeidsavtale ved å delta i de nevnte reiser.
Styret understreker at de reiser administrerende direktør har deltatt på er av en annen karakter enn der hvor enkeltansatte har fått bekostet reise av én enkelt leverandør av alkoholholdige varer. Påvirkning fra enkeltleverandører av alkoholholdige varer medfører risiko for forskjellsbehandling av leverandører til monopolvirksomheten.
Styret er videre av den oppfatning at Knut Grøholt har full tillit i sitt fortsatte virke som administrerende direktør i selskapet med sikte på å bringe bedriften videre, og at han har autoritet til å rydde opp i de øvrige forhold som nå er avdekket. Styret har ved denne vurdering også lagt vekt på de tiltak og den holdningsendring administrerende direktør har stått for, - herunder innføring av nye etiske regler (Reglement), informasjon i organisasjonen fra ledelsens side om dette og understrekning i årsrapporten for 2002 om viktigheten av korrekt opptreden, likebehandling av leverandører og merkenøytralitet.
Knut Grøholt er informert om styrets vedtak.
Det er avklart med advokat Erling Grimstad og advokat Trond Stang at man på grunnlag av indikasjoner mottatt i forbindelse med arbeidet med Ekjord-saken, vil foreta undersøkelser overfor ansatte og andre konkret angitte leverandører av alkoholholdige varer. Disse undersøkelsene vil starte umiddelbart. Administrerende direktør vil løpende rapportere til styreleder om dette arbeidet.
- Vinmonopolet står i en særstilling når det gjelder krav til klarhet, forståelse og etterlevelse av etiske regler. Dagens beslutninger er et skritt i videreføringen av styrets mangeårige arbeid på dette området, og det skal ende med at ingen finner grunnlag for å trekke vår etiske standard i tvil, fastslår styreleder Arnkværn.
Oslo, 11. februar 2005
Kilde: Vinmonopolet