Tre tusen kokker fra hele landet ble tidligere i høst invitert til å delta i konkurransen. Vinneren premieres med en studiereise til Chile.
- Denne konkurransen er spesiell. Målet er å heve kokkenes kunnskaper om kombinasjonen mat og vin, sier Arne Sommerfeldt, daglig leder i Amka/Saga AS, og arrangør av Santa Rita Gourmet Cup.
Til gjestens beste
Kokkene har på forhånd fått tildelt tre viner fra Santa Ritas portefølje og må komponere matretter som passer til vinene. De skal lage en forrett av kylling til rødvin, en hovedrett av fisk til hvitvin og en dessert til rosévin.
- Dette er vanskeligere enn tradisjonelle menyregler, og viser hvor høyt nivået er, sier Arne Sommerfeldt.
Menyen skal ha en naturlig stigning i opplevelse, både smaksmessig og visuelt. Det gjelder både mat og vin.
- Når kokkene får bedre kunnskaper om vin, kan vi som restaurantgjester få en bedre totalopplevelse av å spise på restaurant, mener Sommerfeldt.
Kokker på vinskole
Den chilenske vinprodusenten Santa Rita valgte for sju år siden ut Norge som et av pionerlandene for denne konkurransen. Målet er å ha en verdensfinale i Chile.
Alle de tidligere norske vinnerne fra konkurransen har fått et studieopphold i Chile som premie, der de får besøke flere av de kjente vinområdene i landet. Norske kokker har også servert vinnermenyen til chilenske vineksperter og internasjonal mat- og vinpresse.
Santa Rita er en av Chiles eldste vinprodusenter, og en av de største, med flere bestselgere i Norge.
Vinene kokkene skal komponere mat til er:
• Santa Rita 120 Merlot (Forrett, råvare av kylling)
• Santa Rita Reserva Sauvignon Blanc (Hovedrett, råvare av fisk)
• Santa Rita Rosé (Dessert, valgfri råvare)
Finalistene i Santa Rita Gourmet Cup 2005:
• Tommy Raanti, Timbuktu Bar & Restaurant, Stavanger
• Bent Åge Rustad, Statholdergaarden, Oslo
• Anders Isager, Bølgen & Moi, Stavanger
• Willy Solvang, Hotell Aak, Åndalsnes
• Andreas Schmid, Trugstad Gård, Holter i Akershus