Perfekt for Ch. Fourcas Dupré Listrac-Médoc 2010/2011 er en virkelig lekker og seriøs vin for prisen. En vin som alle vil bli glad for å motta, både en og flere flasker av. For den er garantert et langt liv. Og spesielt i en god årgang. Nå er det 2011 som kommer til å overta for den strålende 2010 i løpet av denne uken.
Syrefriskt år
2011, som rent årgangsmessig ikke har oppnådd de samme skyhøye skårene som sin forgjenger, regnes likevel generelt som en solid årgang. Det er særlig syrene som er dette årets fremste styrke, ved siden av god konsentrasjon takket være små druer, og modne men tydelige tanniner. Alkoholnivået er også moderat.
Alt dette stemmer utrolig godt for Ch. Fourcas Dupré i 2011. En åpen og ekstra tiltalende vin med veldig god friskhet og ganske mørk karakter, men altså frisk så det holder. En vin som fungerer optimalt til storfe eller vilt. Og som vil utvikle seg i minst åtte år trolig mye lengre.
Svært lagringsdyktig
For at Fourcas Dupré holder lenge, har det vært utallige bevis på blant annet gjennom spesialpolets satsing på moden bordeaux. Nå sist var det den solide 2005-årgangen som ble tilbudt til en hundrelapp mer enn hva den ferskere utgaven koster.
Selv i mer «normale» år som 1975 og 1983 har dette slottet dokumentert sitt lagringspotensial. Cabernet er hoveddrue og bidrar med en fin fast tanninstruktur og syrlige solbærtoner. Merlot utgjør en nesten like stor andel av miksen og sørger for rundere karakter samt ikke minst jordlig innslag.
Dette vinslottet tilhører AOC Listrac-Médoc, et avgrenset område med 635 hektar vinmarker (av en Médoc-total på 5700) som ligger litt innover i landet for de beste delene av Médoc, nærmere bestemt midt mellom Margaux og St. Julien. Jordsmonnet består av et dypt gruslag ikke ulikt det som kjennetegner de beste delene av Médoc og hvor cabernet virkelig stråler, men i Listrac-Médoc er det ikke like dypt.
Godt jordsmonn
Kombinasjonen av en høy cabernetandel og dette grusjordsmonnet er suksessfaktorene for vinene herfra. Det sørger nemlig for veldig god drenering, og nedbør utgjør som kjent en konstant overhengende fare så tett på Atlanteren.
Men, for å sitere bordeauxekspert Per Mæleng i hans siste bok «En vingurus guide til Bordeaux og Burgund», når han diskuterer 1977-årgangen: «I de mest grusomme årgangene i Bordeaux er selv ikke den best drenerte grusen til hjelp.» Med 2011 er det imidlertid ingen fare, heller tvert om.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev