Godbiter i pollisten
Knallkjøp fra Bordeaux – holder lenge gjør den også

Knallkjøp fra Bordeaux – holder lenge gjør den også

Lagringsdyktige Ch. Fourcas-Dupré er en gjenganger på spesialpolene. Men den finnes også allerede i en del vanlige polutsalg og ikke minst kan den bestilles. Den perfekte julegave til deg selv?
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2016 - 18:16

Perfekt for Ch. Fourcas Dupré Listrac-Médoc 2010/2011 er en virkelig lekker og seriøs vin for prisen. En vin som alle vil bli glad for å motta, både en og flere flasker av. For den er garantert et langt liv. Og spesielt i en god årgang. Nå er det 2011 som kommer til å overta for den strålende 2010 i løpet av denne uken.

Syrefriskt år

2011, som rent årgangsmessig ikke har oppnådd de samme skyhøye skårene som sin forgjenger, regnes likevel generelt som en solid årgang. Det er særlig syrene som er dette årets fremste styrke, ved siden av god konsentrasjon takket være små druer, og modne men tydelige tanniner. Alkoholnivået er også moderat.

Alt dette stemmer utrolig godt for Ch. Fourcas Dupré i 2011. En åpen og ekstra tiltalende vin med veldig god friskhet og ganske mørk karakter, men altså frisk så det holder. En vin som fungerer optimalt til storfe eller vilt. Og som vil utvikle seg i minst åtte år trolig mye lengre.

Svært lagringsdyktig

For at Fourcas Dupré holder lenge, har det vært utallige bevis på blant annet gjennom spesialpolets satsing på moden bordeaux. Nå sist var det den solide 2005-årgangen som ble tilbudt til en hundrelapp mer enn hva den ferskere utgaven koster.

Selv i mer «normale» år som 1975 og 1983 har dette slottet dokumentert sitt lagringspotensial. Cabernet er hoveddrue og bidrar med en fin fast tanninstruktur og syrlige solbærtoner. Merlot utgjør en nesten like stor andel av miksen og sørger for rundere karakter samt ikke minst jordlig innslag.

Dette vinslottet tilhører AOC Listrac-Médoc, et avgrenset område med 635 hektar vinmarker (av en Médoc-total på 5700) som ligger litt innover i landet for de beste delene av Médoc, nærmere bestemt midt mellom Margaux og St. Julien. Jordsmonnet består av et dypt gruslag ikke ulikt det som kjennetegner de beste delene av Médoc og hvor cabernet virkelig stråler, men i Listrac-Médoc er det ikke like dypt.

Godt jordsmonn

Kombinasjonen av en høy cabernetandel og dette grusjordsmonnet er suksessfaktorene for vinene herfra. Det sørger nemlig for veldig god drenering, og nedbør utgjør som kjent en konstant overhengende fare så tett på Atlanteren.

Men, for å sitere bordeauxekspert Per Mæleng i hans siste bok «En vingurus guide til Bordeaux og Burgund», når han diskuterer 1977-årgangen: «I de mest grusomme årgangene i Bordeaux er selv ikke den best drenerte grusen til hjelp.» Med 2011 er det imidlertid ingen fare, heller tvert om.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her