Godbiter i pollisten
Knallgod lagringsvin fra St. Estephe

Knallgod lagringsvin fra St. Estephe

Med 2014 viser denne nye bordeauxprodusenten sitt potensial. Det er grunn til å glede seg til fortsettelsen.
Aase E. Jacobsen
06 Desember 2017 - 13:45

Ch. Saint-Pierre de Corbian 2014 er en nydelig vin med flotte solbær- og cedertretoner samt godt med bløte innsmigrende tanniner. En vin som vil gjøre stor suksess på matbordet når gode retter med vilt, så vel hjort, elg som reinsdyr, står på menyen, eller også rikere lammeretter eller en saftig biff med god saus.

 

Den er et veldig godt uttrykk for Médoc-appellasjonen St. Estephe som gir en særlig lagringsdyktig vinstil og som har i sin midte mange slott som står høye oppe på favorittlista til mang en bordeauxelsker.

Se alle godbitene fra denne appellasjonen

Som Cos d’Estournel, Ch. Montrose, Ch. Phélan-Ségur og Ch. Calon-Ségur for å nevne noen. Nyetablerte Ch. Saint-Pierre de Corbian er da også nærmeste nabo til Ch. Calon-Segur i den nordlige delen av St. Estephe og deler det dype grusjordsmonnet med appellasjonens berømtheter. Et jordsmonn som er perfekt for cabernet sauvignon som utgjør halvparten av druemiksen i denne vinen. Resten er merlot.

Les mer om i hvilket St. Estephe-jordsmonn merlot trives best i

I 2014 er den etter mitt hjerte med mer balansert alkohol (13,5 mot 14,5 prosent) og eikepreg (40 mot 50 prosent ny eik) enn i forrige utgave som var 2010. Det var for øvrig den første årgangen fra denne produsenten som tilhører Ciergerie de Lourdes, et lysstøperi som har tjent gode penger på å lage stearinlys til pilgrimer i Lourdes og  som sågar har flere bordeauxslott i porteføljen.

Vingården ledes av Jean Delaitre og vinene lages av den kjente vinmakeren Stéphane Derenoncourt som jobber for en lang rekke av Bordeaux' toppslott.

Utsikt mot St Seurin nord i St Estephe. Bilde: Anthony SEJOURNE

Under den forrige eieren ble druene fra de knapt 4 hektarene levert til kooperativet. Den nye eieren har restrukturert vinmarkene og bygd om vinkjelleren. Vinmarkene har en tetthet på 10.000 planter per hektar og utbyttet er 40 hl/ha. Gjennomsnittlig alder på plantene er 40 år.

Disse forholdene er sammen med terroiret, med på å forklare den høye kvaliteten på vinen. Og 2014-årgangens forholdsvis kjølige karakter bidrar med god friskhet og eleganse. Fra 2012 er den høyst velfortjent innlemmet i gruppen Cru Bourgeois. 

Les mer om Cru Bourgeois her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her