Knallbra nykommer

Disse spanske vinene er et kjærkomment tilskudd til et stadig mer spennende utvalg fra den iberiske halvøya.
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bodegaen Jiménez-Landi har to nye viner i basisutvalget fra mars, for øvrig de to mest interessante nyhetene i denne runden. Årsaken er dels at både Jimenez-Landi Bajondillo 2012 (91004) og dens storebror, Jimenez-Landi Sotorrondero 2011 (91016), byr på veldig god valuta for pengene. Dels at de er flotte viner i seg selv med stor deilig frukt, tydelig jordsmonnspreg, deilig syre og fine tanniner. Og dels at de kommer fra et for de fleste ubeskrevet blad blant spanske vinregioner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dynamisk vinmaker
Méntrida ligger rett sørvest for Madrid og som sådan sentralt nok til å være kjent. Men som et av ni underområder av gigantiske Castilla-La Mancha er Méntrida anonym nok. Det har riktignok hatt DO-status (denominacion de origen) siden 1976, men det var først mot slutten av 1990-tallet at det begynte å skje noe på kvalitetsfronten.

Daniel Jiménez-Landi er en av de mest dynamiske vinmakerne i området. Han har jobbet mye i Burgund hvilket tydeligvis har påvirket hans måte å lage vin på. Han jobber økologisk i vinmarkene med et sterkt jordsmonn av granitt, leire og kvarts.

 
 
 
 
 
 
Gamle vinstokker
Vinene nyter også godt av å hente sine druer fra gamle vinstokker, 60-90 år for garnacha, og noe yngre for syrah, tempranillo, cabernet og merlot. I vinkjelleren følges det opp med kun naturgjær og med minst mulig filtrering og svovel.

Forskjellen på de to vinene er stort sett druemiks, for alle vinmarkene til Jiménez-Landi ligger rundt byen Méntrida ved rundt 600-850 m.o.h.. Mens den rimeligste har alle druene i blandingen, er den dyreste en miks av 60 prosent garnacha og 40 prosent merlot. Det større innholdet av druer fra eldre vinstokker gir seg utslag i noe større konsentrasjon og lagringspotensial.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her