Når vi velger rødvin til bacalao, enten det er med eller uten kjøtt, gjelder det å finne en vin med god friskhet, som er saftig og bløt, altså uten tøffe tanniner. Vi hopper rett til de store klippfisknasjonene i Europa. Fra Portugal henter vi Mateus Signature, fra Italia Col-di-Sasso Sangiovese & Cabernet og fra Spania ikke mindre enn tre kandidater: Nekeas Caberent-Tempranillo, Vega Ibor og Herencia Remondo Crianza.
Mateus-navnet kjenner vi igjen fra den halvtørre perlende rosévinen. Men Mateus Signature er noe helt annet. Vel er produsenten Sogrape Portugals største, men for ti år siden ble massevolumstrategien byttet ut med en mer kvalitetsorientert sådan. Og Mateus Signature er representativ for det nye Sogrape. Den ble lansert i 1992 for å feire firmaets 50-årsjubileum, og flasken bærer grunnleggeren Fernando van Zellers navnetrekk, derav navnet. Vinen som nå er i 96-årgangen er en moderne og vellaget Douro i et behagelig prisleie, kroner 90 (varenr. 6531, bestillingsutvalget). Den er lett animalsk og krydret i så vel duft som smak, med en innsmigrende, fin fruktighet samt gode syrer. Den passer perfekt til bacalaoen siden vinen spiller på de samme aromaene som finnes i kjøttet samtidig som den fine fruktigheten komplementerer smaksbildet i retten.
Men vi gir oss ikke med det, for italienerne har også mange gode rødviner til klippfisk selv om hvitvin er det vanligste valg dertil. En enkel toscaner leter vi etter. Men ikke noe av det vandige stoffet som skjemte ut alt som het Chianti på 70- og til dels 80-tallet. Nei, slik er ikke Col-di-Sasso Sangiovese & Cabernet 1997 som er laget av Banfi, kvalitetsprodusent i Montalcino, helt sør i Toscana. Den er derimot frisk, bløt og tiltalende, og ikke å forglemme prisgunstig. De 25 prosent med cabernet som vinen har fått, runder av syrene fra sangiovesedruene og gjør vinen tilgjengelig for mange. Og et bedre valg for dem som ikke liker det animalske preget i portugiseren, for Col-di-.Sasso er også en flott match til bacalaoen. Kroner 89,50 må du ut med (varenr. 11579, basis), og skal du ha mange til bords, er det morsomt å kunne servere fra en magnumflaske, selv om literprisen er høyere. Den koster kroner 186,40 og må bestilles.
Nekeas Tempranillo-Cabernet 1996 (30810, testutvalg, kroner 96) er en moderne spanjol fra Navarra som ligger rett nordøst for Rioja. Her er cabernet brukt for å fylle ut smaksbildet og bidra med aromaer og egenskaper som hoveddruen tempranillo ikke har. Tempranillo er som kjent Spanias nasjonaldrue, selv om den langt fra er den mest utbredte. Cabernetpreget dominerer imidlertid vinen, og mint/solbæraromaene samt tanninene er ikke lykkelige sammen med bacalaoen. Her må det en blodig biff til for at vinen skal komme til rette. For å finne en passende spansk match, velger vi å gå litt opp i pris, selv om det er januar og sparetid. Og siden det er det, har vi funnet også et rimelig alternativ.
For å starte med den rimeligste først: Vega Ibor Crianza 1996 er en enkel men grei vin til kroner 82 (varenr. 11676, basis) fra Valdepeñas som er Sentral-Spania. Den er laget av 100 prosent tempranillo og er en lett krydret og ukomplisert vin med litt tørket frukt. Den bør serveres ved 17 grader. Og er et OK valg til bacalaoen særlig for deg som ønsker å utelate kjøttet.
Selv om bacalao er en rustikk rett som helst liker tilsvarende viner, klarer vi ikke å dy oss. For Herencia Remondo Crianza 1996 (kroner 119, varenr. 31475, bestillingsutvalg) er en meget elegant vin. En moderne Rioja-vin i den forstand at den ikke smaker av gamle fat, lær og tørket frukt som jo er kjennetegnet på vin herfra. Den er imidlertid laget av den klassiske druemiksen for Rioja som også innebærer hvite druer. Derfor er fargen relativt lett, men la deg ikke lure av det, for konsentrasjonen i vinen er utmerket. Et perfekt stykke vin, og særlig til mat. Den passer så vel til ukens bacalaorett som til kyllingretter med skogssopp eller retter med villfugl, for å nevne noe.