Drikke
Dette drikker du til bacalao
Foto: (Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen)

Dette drikker du til bacalao

Redaksjonen
05 Januar 2000 - 20:48

Når vi velger rødvin til bacalao, enten det er med eller uten kjøtt, gjelder det å finne en vin med god friskhet, som er saftig og bløt, altså uten tøffe tanniner. Vi hopper rett til de store klippfisknasjonene i Europa. Fra Portugal henter vi Mateus Signature, fra Italia Col-di-Sasso Sangiovese & Cabernet og fra Spania ikke mindre enn tre kandidater: Nekeas Caberent-Tempranillo, Vega Ibor og Herencia Remondo Crianza.

Mateus-navnet kjenner vi igjen fra den halvtørre perlende rosévinen. Men Mateus Signature er noe helt annet. Vel er produsenten Sogrape Portugals største, men for ti år siden ble massevolumstrategien byttet ut med en mer kvalitetsorientert sådan. Og Mateus Signature er representativ for det nye Sogrape. Den ble lansert i 1992 for å feire firmaets 50-årsjubileum, og flasken bærer grunnleggeren Fernando van Zellers navnetrekk, derav navnet. Vinen som nå er i 96-årgangen er en moderne og vellaget Douro i et behagelig prisleie, kroner 90 (varenr. 6531, bestillingsutvalget). Den er lett animalsk og krydret i så vel duft som smak, med en innsmigrende, fin fruktighet samt gode syrer. Den passer perfekt til bacalaoen siden vinen spiller på de samme aromaene som finnes i kjøttet samtidig som den fine fruktigheten komplementerer smaksbildet i retten.

Men vi gir oss ikke med det, for italienerne har også mange gode rødviner til klippfisk selv om hvitvin er det vanligste valg dertil. En enkel toscaner leter vi etter. Men ikke noe av det vandige stoffet som skjemte ut alt som het Chianti på 70- og til dels 80-tallet. Nei, slik er ikke Col-di-Sasso Sangiovese & Cabernet 1997 som er laget av Banfi, kvalitetsprodusent i Montalcino, helt sør i Toscana. Den er derimot frisk, bløt og tiltalende, og ikke å forglemme prisgunstig. De 25 prosent med cabernet som vinen har fått, runder av syrene fra sangiovesedruene og gjør vinen tilgjengelig for mange. Og et bedre valg for dem som ikke liker det animalske preget i portugiseren, for Col-di-.Sasso er også en flott match til bacalaoen. Kroner 89,50 må du ut med (varenr. 11579, basis), og skal du ha mange til bords, er det morsomt å kunne servere fra en magnumflaske, selv om literprisen er høyere. Den koster kroner 186,40 og må bestilles.

Nekeas Tempranillo-Cabernet 1996 (30810, testutvalg, kroner 96) er en moderne spanjol fra Navarra som ligger rett nordøst for Rioja. Her er cabernet brukt for å fylle ut smaksbildet og bidra med aromaer og egenskaper som hoveddruen tempranillo ikke har. Tempranillo er som kjent Spanias nasjonaldrue, selv om den langt fra er den mest utbredte. Cabernetpreget dominerer imidlertid vinen, og mint/solbæraromaene samt tanninene er ikke lykkelige sammen med bacalaoen. Her må det en blodig biff til for at vinen skal komme til rette. For å finne en passende spansk match, velger vi å gå litt opp i pris, selv om det er januar og sparetid. Og siden det er det, har vi funnet også et rimelig alternativ.

For å starte med den rimeligste først: Vega Ibor Crianza 1996 er en enkel men grei vin til kroner 82 (varenr. 11676, basis) fra Valdepeñas som er Sentral-Spania. Den er laget av 100 prosent tempranillo og er en lett krydret og ukomplisert vin med litt tørket frukt. Den bør serveres ved 17 grader. Og er et OK valg til bacalaoen særlig for deg som ønsker å utelate kjøttet.

Selv om bacalao er en rustikk rett som helst liker tilsvarende viner, klarer vi ikke å dy oss. For Herencia Remondo Crianza 1996 (kroner 119, varenr. 31475, bestillingsutvalg) er en meget elegant vin. En moderne Rioja-vin i den forstand at den ikke smaker av gamle fat, lær og tørket frukt som jo er kjennetegnet på vin herfra. Den er imidlertid laget av den klassiske druemiksen for Rioja som også innebærer hvite druer. Derfor er fargen relativt lett, men la deg ikke lure av det, for konsentrasjonen i vinen er utmerket. Et perfekt stykke vin, og særlig til mat. Den passer så vel til ukens bacalaorett som til kyllingretter med skogssopp eller retter med villfugl, for å nevne noe.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her