Klasse til budsjettpris

Disse rossoene er nesten like gode som mang en brunello, men til langt lavere pris.
Aase E. Jacobsen
06 Desember 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At brunello di montalcino tilhører Italias vinelite, er de fleste enige om. Men når du må opp i tre hundre kroner for å få den første vage smaken på godsakene, sier det seg selv at dette ikke er hverdagskost, ei heller noe du kjøper inn i blinde.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Kvaliteten på lillebroren, rosso di montalcino, varierer også. Men mine fire utvalgte representerer det øvre sjiktet rent karaktermessig.

Særlig er brunellokarakteren uttalt i Poggio Salvi Rosso di Montalcino 2004 (56355) som prismessig nærmere seg de rimeligste brunelloene, men som byr på mye mer stoff enn disse. En strålende vin som vil utvikle seg videre i minst åtte år.

Kan drikkes ung
Produsent er Poggio Salvi som har delvis felles eierskap med Biondi-Santi - selve arnestedet for brunello di montalcino siden det var her den første vinen laget av utelukkende av sangiovese grosso oppstod i 1880. Biondi-Santi tviholder på sin ultraklassiske brunellostil som trenger akk så lang lagring for å vise seg i sin fulle bredde og som i følge ryktene atter er på vei oppover kvalitetsstigen.

Poggio Salvi er en helt annen skål med sine knappe 30 års drift. Den ligger relativt høyt i den sørvestlige delen av Montalcino, og er litt friere med hensyn til ivaretakelse av tradisjonen. Målet er å lage viner som både kan tilnærmes i ung alder og som har et godt lagringspotensial. Men fortsatt er det en klassisk stil som innebærer store velbrukte fat.

Det kjennetegner også Banditella Rosso di Montalcino 2004 (49306) fra en annen tradisjonsrik produsent i Montalcino, nemlig Col d'Orcia. Enda mer eksotisk og noe mykere, men fortsatt med flott syre og et ganske bra lagringspotensial.

Ikke barriques
Ciacci Piccolomini d'Aragona Rosso di Montalcino 2011 (55327) er en litt lettere utgave i samme gate som altså byr på en flott forsmak på brunelloene fra samme produsent som først kommer til landet i januar etter et års fravær.

Neri Rosso di Montalcino 2005 (50310) fra Casanova di Neri skiller seg fra de to andre ved å være en mer moderne utgave av rosso di montalcino, men fortsatt uten bruk av franske barriques som er et omdiskutert tema i brunello. Den er svært konsentrert og ganske lukket på nåværende stadium, men svært lovende og en flott introduksjon til Casanova di Neris brunellostil.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her