Keiserlig 3-stjerners
Arcus Produkter har løftet norske trestjerners folkecognacen ut av sin anonyme allestedsnærværelse til en mer konkurransedyktig posisjon i møte med annen fransk cognac.
Redaksjonen
26 September 1997 - 18:38
Bonaparte er det nye familienavnet og verken emballasjen, som er spesialdesignet, eller innholdet er keiserens nye klær. Mens kravet til tre stjerner er minimum to år, er de aller yngste elementene i Bonaparte Tre Stjerner (AD, 6738, kr 296) minst tre år. Hovedinnholdet er seks år og toppdressingen åtte år gammel. Tre Stjerner som helt siden forbudstidens opphevelse i 1927, lenge var landets desiderte bestselger i sin kategori, deler skjebne og navn med Bonaparte VSOP (052, kr 320), som også har fått nytt liv og nye muligheter etter forskjønnelsen. Minimumsalder for innholdet er i henhold til loven fire år, brorparten av blandingen er åtte og toppdressingen 16 år. Opprinnelsen er regionene Petite Champagne og Fins Bois.
Hakket over finner vi Bonaparte XO (bestillings- og tilleggsutvalg, pris kr 495,-.) som er en sterkt forbedret utgave av Bonaparte Cognac Vieux. Sammensetningen er 16 og 26 år gammel cognac fra Grande Champagne, Petite Champagne og Fins Bois.
Den mest kongelige av dem alle er Bonaparte Royal 60 Ans (30377, kr 1200) som ble lansert i forbindelse med kongeparets 60 års dag tidligere i år. Denne meget eksklusive blanding av utvalgte 60 år gamle cognacer fra Grande og Petite Champagne finnes i et begrenset utvalg, kun 7000 flasker. Den har utviklet den spesielle ranciokarakteren, en form for brent karamellpreg, som først oppstår etter 40-50 år i hetvin og brennevin lagret i fat.
Felles for alle fire familiemedlemmer er at de er produsert og blandet hos Château Tiffon, et cognacslott med norske aner. Fortsatt bærer slottsherrene, Antoine, Philippe og Richard, alle tredje generasjon cognacprodusenter, det norske familienavnet, Braastad, med stolthet. Deres bestefar, Sverre Braastad, fra gården med samme navn ved Gjøvik, fulgte som 20-åring etter sin onkel til Jarnac utenfor Cognac. Her fikk han arbeid som selger hos Bisquit. Etter noen år vant han hjertet til produsenten Tiffons barnebarn, Edith, og måtte derfor forlate Bisquit. Sverre Braastad levde til sitt 100. år og hadde derfor anledning til å følge cognacproduksjonen helt til våre dager. Tiffon er en av få som gjør alt selv, det vil si alt fra druedyrking til modning av den destillerte vinen. Braastad-familien reserverer den beste cognacen til sine beste kunder, og det er det norske markedet, nå som for 70 år siden, da Tre Stjerner ble lansert.
Forsiden akkurat nå